VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kendrion voorzichtig na zwak vierde kwartaal

Na een succesvolle turnaround en behoorlijke winstgroei afgelopen jaren heeft Kendrion uit Zeist het afgelopen jaar een behoorlijke stap terug moeten doen. Voorzichtig aan, is het devies.

Begin 2012 dacht ceo Piet Veenema dat jaar de winst verder op te kunnen voeren.

Maar klanten werden terughoudend met investeren en begin augustus kwam Veenema met het bericht dat de nettowinst met 15-20 procent zou dalen, vergeleken met de genormaliseerde nettowinst van 20,5 miljoen euro over 2011.

De getroffen voorziening van 39 miljoen euro voor een mededingingsboete is hierin niet meegenomen.

Steeds minder
In het derde en vierde kwartaal verslechterden de markten verder. Vooral de automotive sector, goed voor tweederde van de omzet, zakte in.

Kendrion rapporteert een jaarwinst van 18,0 miljoen euro, maar hierin zit een eenmalige bate van 4,4 miljoen euro voor de vrijval van een winstafhankelijke vergoeding voor het eind 2011 overgenomen Amerikaanse bedrijf FAS Controls.

FAS Controls presteerde minder goed, waardoor de nabetaling achterweg kon blijven. Gecorrigeerd hiervoor resteert een genormaliseerde nettowinst van slechts 13,6 miljoen euro.

Dat betekent dat er in de tweede jaarhelft maar 4,2 miljoen euro is verdiend, een resultaat dat normaal makkelijk in één kwartaal wordt behaald.

Ontwikkelingen
Doordat veel Europese klanten in de automotive sector de kerstvakantie vroeg begonnen, heeft Kendrion de omzet in het vierde kwartaal autonoom met 9 procent zien teruglopen.

Over geheel het jaar bedraagt de autonome krimp 4,1 procent.
Kendrion heeft hierop gereageerd door de voorraden verder af te bouwen en goed op de kleintjes te letten.

Dat was wel weer gunstig voor de kasstroom en de schuldpositie.

Vooruitzichten troebel
Na de winstwaarschuwing van vorige zomer is topman Veenema nu een stuk voorzichtiger met zijn uitspraken.

"De vooruitzichten voor de eerste helft van 2013 zijn voor het merendeel van Kendrions thuismarkten redelijk pessimistisch te noemen", aldus Veenema.

De ceo benadrukt dat Kendrion een aanzienlijk deel van de omzet uit Duitsland betrekt, maar ook hier is nauwelijks groei en de vooruitzichten voor de Duitse automobielsector zijn niet eenduidig.

Ook voor de automotive activiteiten in de Verenigde Staten en de truckmarkt in China zijn de perspectieven troebel. Veenema waagt zich dan ook niet aan een winstvoorspelling. Wel wijst hij op de start van een aantal projecten in de tweede jaarhelft.

Beleggers lijken het voorlopig te moeten doen met het niet onaardige dividendvoorstel van 58 cent per aandeel, waar de financiële positie ruimte voor geeft.

Dat is weliswaar 4 cent minder dan het jaar ervoor, maar op basis van de genormaliseerde winst is de pay out opgeschroefd van 35 naar 50 procent.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen