VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Spectaculaire groei en achterblijvende controle bij Brunel

Brunel is ook in 2012 weer spectaculair gegroeid. Maar het lijkt erop dat de interne controle de groei niet heeft kunnen bijbenen.

En weer een bedrijf dat een forse negatieve verrassing voor beleggers in petto heeft.

Na Unit4, Douwe Egberts en Imtech is het nu de beurt aan detacheerder Brunel om beleggers het zwarte brood voor te zetten. En weer blijkt het mis te zijn gegaan met de interne controle.

De detacheerder voor hooggekwalificeerd personeel meldde vrijdag bij de publicatie van de jaarcijfers dat de omzet- en winstcijfers uit Amerika te hoog zijn voorgesteld. De overschatting van de omzet bedroeg 16,8 miljoen euro.

Overschat
Het bedrijfsresultaat werd in 2011 met 3,5 miljoen euro overschat en vorig jaar met 6,2 miljoen euro. Brunel repareert dit door in het vierde kwartaal eenmalige lasten van in totaal 8,1 miljoen euro te nemen.

De jaarcijfers lieten tegelijkertijd stevige groei zien. Na een omzetgroei van 35 procent in 2011, nam de omzet in 2012 met 26 procent toe tot 1,23 miljard euro. Sinds 2008 is het bedrijf daarmee in omzet bijna verdubbeld.

Forse groei personeel
De groei van het aantal werknemers is iets minder hard gegaan. Het afgelopen jaar nam het personeelsbestand met ruim 13 procent toe. Maar ten opzichte van eind 2008 had Brunel eind 2012 ruim 40 procent meer personeelsleden.

De omzetgroei zat vooral bij de olie- en gasdivisie. Deze is ten opzichte van 2008 met 113 procent gegroeid tot 853 miljoen euro. Dit onderdeel detacheert hooggekwalificeerd personeel bij de olie- en gasindustrie. Dat is op dit moment booming business.

Hardst gegroeid
De tak is wereldwijd actief. Brunel specificeert niet welk deel van de omzet uit welke regio komt, maar zeker is dat alle activiteiten aan de andere kant van de oceaan op het gebied van olie en gas liggen.

De divisie waar het mis ging met de rapportage is dus de tak die het hardst is gegroeid. Dat wijst erop dat het met de groei net te hard is gegaan.

Aanpassing
De bijstelling van vrijdag is relatief klein. Het gaat om 1,3 procent van de omzet van Brunel over heel 2012 en nog geen 4 procent van de operationele winst. De grote vraag is of het management er op tijd bij is en het lek nu boven water heeft of dat dit het topje van de ijsberg zal blijken te zijn.

Op de Amsterdamse beurs leken beleggers vrijdag uit te gaan van het laatste. Het aandeel kelderde tot ruim een kwart wat wijst op een flink verlies van vertrouwen.




Gerelateerde artikelen