VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

USG voorziet aanhoudend fragiele markt in 2013

Hoewel USG strategisch goed bezig is, blijft de uitzendmarkt uiterst zwak. Zelfs de verbetering in januari weet beleggers niet te overtuigen.

De vierde kwartaalcijfers van uitzendorganisatie USG People liggen min of meer in lijn met de marktverwachting, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

De omzetdaling van 11 procent en de afname van het bedrijfsresultaat (ebit) met liefst 31 procent zijn namelijk niet om over naar huis te schrijven. Dit impliceert een operationele marge van slechts 2,7 procent, tegen 3,5 procent een jaar terug.

USG presteert daarmee minder goed dan grote broer Randstad die in het laatste kwartaal de omzetdaling beperkt wist te houden op 5,3 procent en de operationele marge wist te stabiliseren op 3,7 procent.

Aandeelhouders kunnen een dividend van 12 cent tegemoet zien, 5 cent minder dan over 2011.

Januari wat beter
USG laat weten dat een krimp van de omzet met 10 procent in december is verbeterd naar een krimp van 6,9 procent in januari.

Randstad zag daarentegen in januari (-5 procent) geen verbetering in de omzet ontwikkeling optreden vergeleken met de decembermaand. Wat dat betreft lijkt de uitzender uit Almere dus weer wat in te lopen.

Dat geldt met name ook voor de omzetontwikkeling in Nederland. Een krimp van 13 procent bij USG verbeterde in januari substantieel naar een krimp van nog maar 3,8 procent. Randstad ging hier relatief minder vooruit van minus 4 procent naar minus 1 procent.

Strategie verder ingevuld
 USG wil zich nog uitsluitend richten op die specialisten- en professionele marktsegmenten waar zij belangrijke meerwaarde denkt te kunnen bieden en voldoende schaal heeft.

Analisten zijn te spreken over de verkoop en de opbrengst van 80 miljoen euro, wat circa 9 keer het bedrijfsresultaat vertegenwoordigt.

USG maakt op de verkoop een boekwinst van 39 miljoen euro, welke in het eerste kwartaal van 2013 in de resultaten wordt verwerkt.

Nettoschuld
Deze boekwinst komt niet ongelegen. De nettoschuld is het afgelopen jaar opgelopen van 203,8 miljoen euro naar 241,8 miljoen euro.

Daarmee is de ratio nettoschuld/ebitda uitgekomen op 2,3. Dat is nog weliswaar ruim binnen de bankconvenanten van 3 maar toch aan de hoge kant.

Mede door de toch wel stevige impairment van 215 miljoen euro op geactiveerde goodwill, er rest nog een post van 715 miljoen euro, zijn er toch wat zorgen over de balanspositie van USG.

De verkoop van USG Energy verkleint de kans op nieuwe afwaarderingen, zeker als meerdere desinvesteringen volgen.

Vooruitzichten fragiel
USG verwacht dat de marktcondities in de meeste Europese landen dit jaar fragiel zullen blijven. USG blijft niettemin kansen zien en houdt tegelijk de kosten strikt onder controle.


Een winstprognose blijft achterwege. In een negatief gestemde beurs, waar USG ook last heeft van de koersval van Brunel, verliest het aandeel1,7 procent. 


MEER USG:


26 oktober 2012

27 juli 2012

27 april 2012

 2 maart 2012

 22 juli 2011

4 maart 2011

Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen