VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 maart 2013

Vopak: beperkte groei in 2013

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Beleggers zijn goed nieuws gewend van tankopslagbedrijf Vopak. Nu het concern relatief beperkte operatonele groei voor 2013 verwacht laten beleggers het aandeel vallen.

Min 4 procent bij opening en na een half uur al min tien procent. Dat zijn koersuitslagen die je maar zelden ziet bij Vopak.

De onderneming, in 1999 ontstaan uit het samengaan tussen de bedrijven Van Ommeren en Pakhoed maar met een rijke historie die teruggaat tot 400 jaar geleden, ziet in 2013 beperkte operationele (ebitda) groei.


Hier zijn meerdere oorzaken voor stelt topman Eelco Hoekstra. Ten eerste voorziet Vopak geen materiele veranderingen in de productvooruitzichten waardoor de gemiddelde bezettingsgraad rond de 90 procent zal uitkomen, tegen 91 procent in 2012 en 93 procent in 2011.

De daling in de bezettingsgraad vorig jaar van 93 naar 91 procent werd met name veroorzaakt door de forse duikvlucht in Nederland (van 94 naar 89 procent), gevoed door een lagere vraag voor ruwe olie en gasolie opslagcapaciteit.   

Daarnaast zal de capaciteitsuitbreiding in 2013 bescheiden zijn volgens Hoekstra en wordt het concern geconfronteerd met hogere pensioenlasten en negatieve valutaontwikkelingen.

Dit leidt ertoe dat de groei in 2013 zal verbleken bij de vorig jaar gerealiseerde groei,  toen steeg het operationele resultaat, exclusie bijzondere posten met 20 procent.

Hoger dividend, lagere pay-out ratio
De lagere groeiverwachting was niet de enige tegenvallen voor beleggers. Het aandeel Vopak is prijzig -beleggers betalen ongeveer 20 maal de winst van 2012 voor een aandeel Vopak- terwijl het dividendrendement juist vrij laag is.

Vopak wil 88 eurocent per aandeel uitkeren aan beleggers. Dit komt neer op een dividendrendement van 1,8 procent, dat is niet veel meer dan het gemiddelde rendement op een spaarrekening.

Het dividend steeg wel met tien procent, maar toch was er een verrassing want Vopak verlaagde de pay-out ratio; het percentage van de winst dat de onderneming uitkeert aan beleggers.

Vorig jaar lag het percentage op 37 procent, nu op 33 procent. Zou Vopak zich aan het oude uitkeringspercentage hebben gehouden dan zou het concern de analistenverwachtingen (94 eurocent, 1,9 procent) wel hebben gehaald.
 

 Cijfers Vopak
* 12 procent meer omzet in 2012: 1,3 miljard euro
* Het operationele resultaat (ebitda) steeg, zonder bijzondere posten, met 20 procent
* Vopak houdt de ebitda-doelstelling voor 2016 staan
* 1 miljard euro ebitda wil het concern dan realiseren
* Uitgaande van geen ebitda groei in 2013, moet de groei de 3 opvolgende jaren 10 procent zijn


Gerelateerde artikelen

Vopak doet meer met minder en houdt resultaten op peil
Vopak onderuit op flink lagere winstverwachting
23-04-2014

Beleggers sturen het aandeel Vopak nog maar eens verder omlaag nadat het be…

Lees verder

Nauwelijks positieve verrassingen bij Vopak
28-02-2014

Vopak waarschuwde er al eerder voor: de recordwinst uit 2012 is in 2013 ni…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}