VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Financieel directeur Brunel overleeft Amerikaanse fraude niet

De financiële man van Brunel stapt met onmiddellijke ingang op. Zijn vertrek komt op het moment dat de detacheerder KPMG inschakelt voor een ‘diepgaand onderzoek' naar de Amerikaanse tak.

Rob van der Hoek, sinds de zomer van 2009 de financieel eindverantwoordelijke, wordt nu geslachtofferd.

Van der Hoek was in 2009 juist aangenomen om de destijds gestarte opschoning van de financiële controleprocedure te leiden.

Tegelijkertijd meldt Brunel de jaarcijfers vanwege de vorige week aan het licht gekomen malversaties in de Verenigde Staten nog niet definitief te kunnen opmaken.

Ook de aandeelhoudersvergadering (ava), die op de rol stond voor 2 mei, stelt bestuursvoorzitter Jan Arie van Barneveld uit. Van Barneveld zal voorlopig de taken van de financieel directeur op zich nemen.

Directe aanleiding van het opstappen van Van der Hoek is het gerotzooi met de cijfers in de Verenigde Staten dat Brunel vorige week opbiechtte.

Namens beleggers vroeg de VEB Brunel al opheldering over het gesjoemel.

Vorige maand moest ook technisch dienstverlener Imtech al de jaarcijfers en de ava verdagen nadat het fraude in Duitsland en een onjuiste boekhouding had geconstateerd.

De forensische accountants van KPMG, en niet die van huisaccountant Deloitte, worden nu aan het werk gezet om het vergrootglas te leggen op de Amerikaanse tak.

Opkloppen
Op het kantoor van Brunel in Houston kon een ‘tamelijk onbekwame controller', in de woorden van Van Barneveld, vanaf eind 2011 de cijfers opkloppen.

Die controller had 17 miljoen euro omzet en 10 miljoen euro winst uit zijn duim gezogen.

Van Barneveld was ‘zich lens geschrokken', maar gaf tegelijkertijd aan dat geen sprake was van structurele controleproblemen bij de mondiale detacheerder die vooral veel ingenieurs wegzet bij olie- en gasconcerns als Chevron, Shell en Exxon Mobil.

‘Juist door de scherpere controle zijn deze misstanden aan het licht gekomen', aldus een geschrokken topman.

Meer?
Grootaandeelhouder Jan Brand (63 procent), zijn vertrouweling Van Barneveld en het trio commissarissen wachten de conclusies van KPMG in ieder geval niet af. Dat zou kunnen betekenen dat Brunel niet uitsluit meer slecht nieuws te moeten melden.

Vorige week meldde Van Barneveld dat sprake was van een ‘geïsoleerd geval' en ‘intern nog het een en ander uit te moeten zoeken'.

‘We moeten de zwakke schakel in onze organisatie in kaart brengen', zei van Barneveld toen, die meer ontslagen ‘niet uitsloot'.




Gerelateerde artikelen