VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hes houdt geld achter de hand voor noodzakelijke overnames

Hoewel overslagbedrijf Hes Beheer net als andere jaren keurig de helft van de nettowinst uitkeert, luidt het dividend dit jaar volledig in stock. Overnames zijn nodig om het risicoprofiel te verbeteren.

Het afgelopen decennium bleek het Rotterdamse Hes een keurige dividendbetaler.

Aandeelhouders konden de laatste jaren de helft van de winst in contanten tegemoet zien. Maar daarin is nu verandering gekomen.

Geen interim-uitkering
Eind juli vorig jaar verraste het bedrijf al door de traditionele interim-uitkering over te slaan. Hes liet destijds weten dat het flexibeler wilde kunnen inspelen op eventueel interessante uitbreidingsmogelijkheden.

"Hiermee wordt de liquiditeit tijdelijk ruim gehouden en voorkomen dat externe bancaire ontwikkelingen, zoals Basel III, een te grote invloed zouden kunnen krijgen op mogelijk verdere groeikansen binnen Hes Beheer", aldus het bedrijf afgelopen zomer.

Winstverwatering?
Bij de publicatie van de definitieve jaarcijfers medio maart stelde het bestuur voor het dividend volledig in aandelen uit te keren.

Opnieuw gaat de helft van de nettowinst (25,6 miljoen euro) naar aandeelhouders. Maar omdat de uitkering dit jaar in aandelen wordt gedaan zou het aantal uitstaande aandelen met 3,4 procent groeien.

Dat kan een potentiële winstverwatering betekenen, tenzij Hes snel een lucratieve besteding voor het binnen de onderneming vindt voor de 12,8 miljoen euro die nu binnen het bedrijf blijft.

Net na de jaarcijfers maakte de onderneming bekend dat dochterbedrijf EBS 18 miljoen euro gaat investeren in op- en overslagfaciliteiten voor agribulkproducten.

EBS zal deze nieuwbouw echter volledig zelfstandig en met behulp van een banklening financieren. Dit gaat derhalve buiten de holding Hes Beheer om.

Waar Hes zijn oorsprong heeft in agribulk, heeft het deze tak van sport in de vorige eeuw juist flink afgebouwd ten gunste van kolen en ijzererts.

Het bedrijf acht een verbreding van de productrange echter noodzakelijk om het risicoprofiel te verbeteren.

Diversificatie noodzakelijk
Het afgelopen jaar heeft Hes een gevoelige tik gekregen van sluiting van staalfabrieken in Duitsland. De zwakke Europese automobiel -en bouwmarkten zijn daarvan de oorzaak.

Verder is Hes voor circa 60 procent van de aanvoer afhankelijk van kolen, met name voor elektriciteitscentrales. De vraag naar kolen ontwikkelt zich erg goed, maar op termijn zullen duurzame energiebronnen toch terrein gaan winnen.

Verbreding van de productrange behoort daardoor al weer enkele jaren tot de strategie. Zo investeert het flink in de nieuwe pijler van natte bulk. Dat zijn tot op heden echter investeringen die het volledig uit eigen middelen en kredieten heeft gefinancierd.

En dat gold ook voor de aankoop van het eind 2011 genomen belang van ruim 22 procent in de Franse logistieke dienstverlener ATIC Services, dat tevens belangen houdt in de deelnemingen van Hes.

Hes heeft dus geld nodig om eventueel de percentages in zijn deelnemingen te vergroten om daar meer invloed te krijgen en om nieuwe goederenstromen aan te boren.

Geen winstprognose
Vanwege de economische onzekerheden in het Europese achterland sprak Hes geen winstverwachting uit voor dit jaar.

Dat is opvallend omdat het bedrijf zich de laatste jaren wel al bij de jaarcijfers durfde vast te leggen op een nieuw recordjaar.

Wellicht dat het met de timing en aanwending van de gereserveerde winst van doen heeft. Of Hes een dertiende achtereenvolgende jaar van winstgroei weet neer te zetten moet dus nog worden afgewacht.




Gerelateerde artikelen