VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Franse Staat grootste aandeel-houder bij nieuwkomer op de beurs

De Amsterdamse beurs krijgt er in april een nieuwe naam bij: Gemalto, specialist in digitale beveiliging. Het is een snel groeiende onderneming in een gezonde branche. Wie hierin investeert komt wel naast de Franse staat te zitten.

Gemalto maakte de aanvraag voor de tweede notering, het bedrijf is al beursgenoteerd in Parijs, donderdag bekend.

Op 3 april moet deze werkelijkheid worden. Het is de bedoeling dat de notering in Amsterdam eind april de hoofdnotering wordt.

Het bedrijf is ooit begonnen als een ontwikkelaar en leverancier van chipkaarten voor telecombedrijven en banken. Inmiddels levert het een breed scala aan producten en diensten op het gebied van digitale beveiliging.

Denk bijvoorbeeld aan mobiel bankieren, chips voor identificatiebewijzen en identificatie op basis van biometrische gegevens.

Stevige groeier
Gemalto is de afgelopen jaren stevig gegroeid. Sinds 2009 nam de omzet met bijna veertig procent toe. Tegelijkertijd steeg de winst per aandeel met 65 procent, of 18 procent per jaar.

De aandelenkoers is niet achtergebleven. Deze staat rond de 70 euro, in de buurt van een recordniveau. Voor 2013 verwacht het bedrijf ook weer een omzetgroei met dubbele cijfers en verdere groei van de winstgevendheid.

Franse inslag
Beleggers die een investering in Gemalto overwegen moeten zich wel realiseren dat het hier om een in de kern een Frans bedrijf is.

Het hoofdkantoor staat formeel in Amsterdam en de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering wordt in Nederland gehouden. Maar daarmee lijkt het wel op te houden wat betreft de binding met Nederland.

Het bestuur wordt ook gedomineerd door Fransen. Negen van de elf bestuursleden zijn Fransman-er zitten geen vrouwen in de top. Tekenend is ook dat slechts drie van de 65 vacatures in Europa een betrekking in Nederland betreft. Het gaat daarbij ook nog eens om stages.

Gemalto is beslist niet het enige beursfonds met een buitenlandse identiteit. Ook bedrijven als ArcelorMittal en Aperam hebben weinig tot geen binding met Nederland.

Wat Gemalto wel bijzonder maakt is de grootste aandeelhouder. Dit is de Caisse des Depots et Consignations, met ruim acht procent van de aandelen.

CDC is een investeringsfonds van de Franse staat dat formeel verantwoording aflegt aan het Franse parlement en tot doel heeft het algemeen belang en de economische ontwikkeling van Frankrijk te dienen.

Voor- en nadeel
Wie zijn geld steekt in Gemalto investeert dus naast de Franse staat. Een dergelijke stabiele aandeelhouder kan voordelen bieden. Maar er zijn ook situaties denkbaar waarin de aanwezigheid van deze investeerder minder gunstig kan uitpakken voor kleine beleggers.

Denk bijvoorbeeld aan een vijandig overnamebod dat aantrekkelijk is voor aandeelhouders. Het belang van CDC is dus iets om rekening mee te houden.

Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen