VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Gemalto heeft begin dit jaar Safenet overgenomen. Dit is een Amerikaans bedrijf dat doet in online beveiliging. Het grote financiele succes dat internetgiganten nu boeken met de cloud geeft reden om te denken dat dit een goede zet is geweest.

Het afgelopen kwartaal was op Wall Street in zekere zin het moment dat de cloud doorbrak. Dankzij groei van hun clouddiensten overtroffen Amazon en Microsoft de verwachtingen voor hun resultaten. Amazon, een bedrijf dat bekend staat om het feit dat investeringen boven winst gaan, meldde hierdoor zelfs zwarte cijfers.

De cloud lijkt dus voor enkele Amerikaanse technologiegiganten, Google wordt ook in dit exclusieve rijtje geschaard, een goudmijn te worden. De grote vraag is wie er nog meer kan profiteren van de opkomst van online opslag en dienstverlening?

Een mogelijke kandidaat is Gemalto. Het Franse bedrijf trekt deze week de aandacht met de aankondiging dat het gebruikers van Amazon Web Services een nieuwe geïntegreerde oplossing gaat bieden voor beveiliging van dataopslag.

Wat dit individuele product gaat bijdragen aan de omzetgroei van Gemalto is niet te zeggen, maar het maakt het wel de moeite om eens beter te kijken naar het groeipotentieel van de activiteiten van Gemalto in deze hoek.

Dat lijkt aanzienlijk te zijn. Gemalto verwacht de komende tien jaar een vertienvoudiging van de vraag naar authenticatiediensten in de cloud. In de cijfers is ook te zien dat Safenet en de beveiligingsdiensten voor bedrijven sterk groeien.

De activiteiten van Safenet vallen vooral in het onderdeel Platforms & Services. Dit onderdeel groeide in het derde kwartaal op jaarbasis met 13 procent. Het eerste halfjaar was het groeitempo 12 procent.

Voor 2017 mikt Gemalto op minstens 1 miljard euro omzet uit Platforms & Services. Uitgaande van het huidige groeitempo moet dat makkelijk gehaald kunnen worden.

Voor de overname van Safenet betaalde Gemalto begin dit jaar 890 miljoen dollar. Dat was ruim twintig keer de winst van het bedrijf in 2014. Ervan uitgaande dat de groeiperspectieven worden waargemaakt lijkt dit geen slechte prijs te zijn geweest.

De koers van Gemalto is sinds juni circa 30 procent gezakt. Het bedrijf is daarmee nu ruim 5,1 miljard euro waard op de beurs. Als Gemalto zijn winstdoelstelling van 660 miljoen euro voor 2017 waarmaakt dankzij de groei van de online diensten, lijkt dat aan de lage kant.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen