VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

06 maart 2014

Groeivertraging Gemalto voer voor sceptici

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Gemalto heeft over het algemeen een sterk 2013 achter de rug. Omzet en winst namen toe en aandeelhouders krijgen meer dividend. Maar een groeivertraging in de tweede jaarhelft is ammunitie voor de sceptici die denken dat het aandeel is overgewaardeerd.

Digitale beveiliger Gemalto meldde een omzetgroei van 7 procent en een winstgroei van 14 procent over heel 2014. Het dividend steeg met 13 procent tot 0,34 euro per aandeel.

Een groot deel van deze omzet- en winstexpansie is echter in de eerste jaarhelft gerealiseerd. Over de tweede helft zijn de groeicijfers minder indrukwekkend.

Een belangrijke kanttekening daarbij is dat valuta-effecten een grote rol hebben gespeeld. Dit is een bekend fenomeen waar een reeks andere grote Europese bedrijven ook last van heeft.

Desondanks lag de omzetgroei ook tegen vaste wisselkoersen in de tweede jaarhelft voor drie van de vier onderdelen van Gemalto lager dan in de eerste jaarhelft.

Onderdeel H1 2013 H2 2013 H2 2013
(zonder valuta-effecten)
Mobile communication 6% -4% 2%
M2M 7% 2% 7%
Secure transactions 16% 16% 23%
Security 12% 5% 9%

Dit wijst erop dat er achter de facade van de valutapijn ook sprake is van afzwakkende groei. Het is daarbij vooral het onderdeel secure transactions, dat de groei drijft. Dit onderdeel speelt in op de verdere digitalisering van de financiële sector.

Meest geshort
De groeivertraging is voer voor de sceptici van Gemalto. En daar zijn er veel van. Het aandeel is nog steeds een van de van het Damrak.

Tot de sceptici behoort ook de Rabobank. De analist van de bank stelde donderdag dat de doelstellingen voor 2017 in gevaar komen door de groeivertraging.


Gemalto mikt onder meer op 700 miljoen euro aangepaste winst. Over 2013 werd 348 miljoen euro gehaald.

Gemalto schonk zelf donderdag weinig aandacht aan de groeivertraging in de tweede jaarhelft. Het bedrijf toonde zich positief over 2014 en voorspelt opnieuw groei met dubbele cijfers van zowel omzet als winst.

Op de aandelenmarkt legden beleggers de onderliggende groeivertraging donderdag naast zich neer. Het aandeel Gemalto steeg enkele procenten en bleef in de buurt van het vorig jaar gevestigde recordniveau.

Als over een paar maanden echter blijkt dat de trend van de tweede jaarhelft het eerste kwartaal heeft doorgezet, is het de vraag of beleggers weer zo lauw zullen reageren.


Gerelateerde artikelen

Gemalto en de belofte van de cloud
Hedgefondsen begrijpen Gemalto niet
23-05-2014

Gemalto is het door hedgefondsen meest onder vuur genomen fonds met een no…

Lees verder

Meest geshorte aandeel op het Damrak verhoogt winstdoelstelling
06-09-2013

Het gaat Gemalto voor de wind. Het bedrijf verhoogt zijn winstdoel voor 201…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}