VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hedgefondsen begrijpen Gemalto niet

Gemalto is het door hedgefondsen meest onder vuur genomen fonds met een notering aan de Amsterdamse beurs. Volgens topman Olivier Piou zijn de meeste redenen waarom hedgefondsen speculeren op een koersdaling onjuist.

Dat zei de bestuursvoorzitter van de digitale beveiliger van betaalpassen, paspoorten, creditcards en rijbewijzen onlangs tijdens de jaarlijkse bijeenkomst met beleggers.

Op vragen van beleggers of Piou enig idee heeft waarom veel beleggers speculeren op een koersdaling van het Gemalto-aandeel zei de Fransman dat ‘de meeste redenen voor het short gaan [op Gemalto, red.] zijn onjuist’.

En over een analist van zakenbank Morgan Stanley: "als het zou kunnen, stuurde ik deze analist niets meer, hij snapt het toch niet."

Verkeerd beeld
Een verkeerd beeld zouden ze van het bedrijf hebben. Een aantal van hen denkt volgens de topman van het AEX-bedrijf (met ook een notering in Parijs) dat Gemalto een hardwarebedrijf is in plaats van een softwareontwikkelaar en dienstverlener.

Recent plaatsen enkele analisten kanttekeningen bij de dreigende concurrentie van Google en Apple die met eigen mobiele betalingssystemen komen. Volgens Piou zijn dergelijke systemen echter slechts een van de tien kansen waarop Gemalto inzet.

De Fransman hoort de kritiek al tijden. "Ze zeggen dat het niet goed kan blijven gaan. We zijn 14 jaar bezig en sommige beleggers geloven nog steeds dat Gemalto te afhankelijk is van het beveiligen van sim-kaarten voor mobiele telefoons’ aldus de topman.

"Maar we verzorgen ook de beveiliging voor banktransacties, elektronische paspoorten voor overheden en voor softwarepakketten."

Volgens hem zal de technologie van Apple of Google nooit het hele betalingslandschap dekken. "Wat als je bij een winkel een ijsje koopt en de verkoper geen Apple of Google accepteert?", was zijn retorische vraag.

Vooral Noord-Amerikaanse hedgefondsen zijn te veel gericht op [dergelijke, red.] technologie. ‘Maar Gemalto bedient de hele wereld’, aldus de topman.

Meer lineair

Ook liet de 55-jarige bestuursvoorzitter, die na een dienstverband bij oliebedrijf Schlumberger van daaruit de spin-off – en voorloper van het huidige Gemalto - Axalto startte, zich uit over de beurskoers.

Gezien de groeiplannen die Piou in 2010 ontvouwde snapte hij niet dat beleggers niet al in een eerder stadium in die routekaart  geloofden. ‘De koers stond destijds op zo’n 28 tot 30 euro, nu zitten we tussen de 70 en 80 euro. Dat had meer lineair moeten zijn’, aldus Piou.
 
Voor 2014 rekent Gemalto op een dubbelcijferige groei van zowel operationele winst als omzet, bij constante wisselkoersen.
 
De omzet van de divisie Platforms & Services zal volgens Gemalto, gemeten vanaf 2012, met meer dan 20 procent per jaar groeien tot één miljard euro in 2017. Eind 2012 was dat 392 miljoen euro.
 
De operationele winst van Gemalto moet in 2017 zijn verdubbeld naar 600 miljoen euro.

Vorig jaar sloot Gemalto af met 315,5 miljoen euro winst, een stijging van meer dan 20 procent ten opzichte van 2012. De omzet groeide naar bijna 2,4 miljard euro.

Short
Ongeveer 10 procent van alle Gemalto-aandelen wordt volgens het openbare register van beurstoezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) ingezet om te speculeren op een koersdaling.

Short gaan, heet dat in jargon. Daarbij lenen hedgefondsen de aandelen van andere partijen (bijvoorbeeld pensioenfondsen of verzekeraars) om deze vervolgens te verkopen. Daalt de koers vervolgens dan kunnen de short, dan kopen de short sellers de stukken op de markt terug en leveren ze weer aan de uitlenende partij. 

Gemalto wordt bij de huidige beurskoers (77 euro) verhandeld op ongeveer 21 keer de verwachte winst voor 2014. Criticasters noemen dat aan de dure kant.

Meer positief gestemde analisten denken dat als Gemalto de groeiambities kan waarmaken, de winst per aandeel gemiddeld op zo’n 5,40 euro zal uitkomen.

Dat brengt de geschatte koers-winstverhouding voor 2017 op 14 keer. Voor een technologiebedrijf dan weer niet overdreven hoog.

VOOR 50 MILJOEN AANDELEN VERKOCHT
Piou is ook al vaak aangesproken op de verkoop van een groot aandelenpakket in 2012. 50 miljoen euro incasseerde hij daarmee, op basis van gegevens van  dataleverancier Bloomberg.

Tijdens een eerdere aandeelhoudersvergadering verdedigde Piou zich hierover al. Zo wees hij er op dat hij min of meer gedwongen moest verkopen om een lening te kunnen aflossen.

Die lening was aangegaan om jaren geleden aandelen te financieren die hij kocht na een optie uitoefening.




Gerelateerde artikelen