VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TNT Express zet weer in op Europa

TNT Express gaat terug in de tijd en wil zich richten op Europa. Het concern denkt de marges in de komende drie te kunnen verdrievoudigen.

Omzet en groei is leuk met wind mee. Als de wind draait is de winst en marge weer belangrijk. Het is de boodschap van de strategie-update met de toepasselijke naam "Deliver!" van TNT Express in het kort.

Een impuls van de marge is hard nodig. In 2012 bleef van de omzet van ruim zeven miljard euro met puffen en zweten een operationele winst van slechts 188 miljoen euro over. Een marge van net iets meer dan 2,5 procent.

In de update legt interim ceo Bernard Bot uit hoe hij deze marge in de komende jaren ruimschoots wil verdrievoudigen tot acht procent. Dit is aanzienlijk minder dan het eerdere doel van 10 tot 11 procent maar toch uitdagend met kwakkelende Europese economie in het achterhoofd.

Laaghangend fruit
De makkelijkste manier om de marge op te krikken is verlieslatende activiteiten in de etalage te zetten. De laatste jaren slokten de overnameavonturen in het exotische Brazilië en China vrijwel alle managementaandacht op zonder dat hier ooit een kwartje is verdiend.

Zoals de markt verwachtte is het verkoopproces van Brazilië, de tak is goed voor een operationeel verlies van 72 miljoen euro over 2012, gestart.

Het goede nieuws is dat de verliezen in Brazilië kleiner werden in de eerste twee manden van dit jaar, wat mogelijk gunstig is voor de verkoopprijs.

Ook de onderhandelingen over de verkoop van de Chinese activiteiten lopen op zijn eind. TNT Express verwacht op korte termijn een verkoopprijs te melden.

Dat ruimt op. Beleggers hoeven niet te rekenen een verkoopprijs die in de buurt komt bij wat ooit is betaald door voormalig topman Peter Bakker, maar door het wegnemen van de verliezen krijgt de marge een boost.

En er is meer laaghangend fruit. TNT Express onderzoekt de mogelijkheden om de capaciteit in het intercontinentale luchtverkeer af te bouwen. ,"Dat vervoer dekt nu de kosten, maar doet niet meer dan dat. Als we de capaciteit in een aantrekkelijke deal kunnen aanpakken, dan zullen we dat doen'', stelde Bot.

Tegelijkertijd zet het concern weer in op de thuismarkt Europa. En binnen Europa verschuift de aandacht naar de meest winstgevende activiteiten. De nadruk komt te liggen op klanten in het midden-en-klein bedrijf, zwaardere en speciale pakketten en internationale diensten.

Kostenbesparingen
De kostenstructuur blijft een probleem voor TNT Express. In 2012 bedroegen de overheadkosten van het pakkettenbedrijf bij elkaar een kleine miljard euro.

Iets anders geformuleerd: van iedere euro omzet die het bedrijf binnenhengelt gaat ongeveer 15 cent op aan salarissen op het hoofdkantoor.

Dat is te veel. Zeker als je er rekening mee houdt dat de omzet fors zal dalen de komende jaren door de uitverkoop.

Bot wil in de komende drie jaar ongeveer vierduizend banen schrappen, waarvan ongeveer twee-derde in Europa. Het concern trekt hier zo'n 150 miljoen euro reorganisatielasten voor uit.

De ingreep moet leiden tot jaarlijkse besparingen van 220 miljoen euro vanaf 2015.

Overnamefantasie
Als de beoogde transformatie van Bot succesvol is, is TNT Express over een aantal jaren een ander bedrijf. Eén met een omzet van ruim 6 miljard euro kleiner, maar wel stukken winstgevender bedrijf.

Met de focus op Europa lekt de fantasie wel uit het aandeel. Uit omzetgroei hoeft het niet meer te komen. Bot rekent op 2 procent groei vanaf 2015, en dan moet de Europese schuldencrisis niet eens roet in het eten gooien. Wat de winstmarge betreft idem dito. Door felle concurrentie lijkt er weinig mogelijkheid om prijzen te verhogen en de winst op te krikken op de langere termijn.

Dit lijkt niet echt een bedrijf waar een belegger de hoofdprijs voor wil betalen.

Toch is de beurswaarde met 3,1 miljard euro op dit moment ruim zes keer het verwachte operationele resultaat dat TNT Express in 2015 hoopt te behalen (6,3 miljard omzet maal 8 procent marge = 504 miljoen euro). Dit lijkt gezien de risico's die samengaan met het uitvoeren van de strategie aan de prijs.

Het doet vermoeden dat beleggers na het afketsen van de deal met UPS nog altijd hopen op een overname van een andere partij, bijvoorbeeld Fed Ex.

Hier speelt waarschijnlijk mee dat Tex Gunning is aangetrokken om het bedrijf te leiden. Gunning was de man die als Vedior-topman nauw betrokken was bij de overname van het uitzendbureau door Randstad in 2007.




Gerelateerde artikelen