VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ordina vastbesloten pessimisme beleggers te logenstraffen

ICT-dienstverlener Ordina kon recent een paar opdrachten bekendmaken. Het begin van een nieuwe groeifase of blijft het kwakkelen voor het bedrijf?

Sinds het voorlopige dieptepunt van 82 cent, aangetikt op 18 mei 2012, is de koers van Ordina bijna 50 procent gestegen.

De huidige prijs van 1,21 blijft evenwel een lachertje vergeleken met de piekkoersen van boven de 18 euro in 2006.
En ook ten opzichte van de waarde die Ordina volgens de eigen boekhouding vertegenwoordigt -2,25 euro- blijft de beurskoers ver achter.

Jaarcijfers goed ontvangen
De medio februari gepubliceerde jaarcijfers 2012 werden door beleggers en analisten met enthousiasme ontvangen.

De marges verbeterden iets, schulden werden voor een deel afgebouwd en bij een omzetdaling van 5,6 procent werd een verlies van 15,8 miljoen euro omgebogen in een klein winstje van vijf ton.

Per aandeel is dat slechts een cent of vier, want sinds de claimemissie vorig jaar staan er ruim 90 miljoen aandelen uit waarover die winst verdeeld moet worden.

Met deze claimemissie heeft Ordina zich echter wel kunnen ontdoen van een dure lening die het had afgesloten bij ING, waardoor het bedrijf er financieel een stuk gezonder voor staat.

Markt blijft lastig
Toch blijven de marktomstandigheden lastig voor Ordina, dat het leeuwendeel van zijn inkomsten moet halen bij de overheidsmarkt en de financiële sector.

In de financiële sector staan de investeringen in ict al heel lang onder druk en de eurocrisis maakt het allemaal nog wat erger. De omzetdaling van 5,7 procent over geheel 2012 valt dan nog mee, al zakte de activiteit in het laatste kwartaal wat verder terug.

Ook overheden bezuinigen, maar hier heeft Ordina de terugval in Nederlands deels kunnen dempen met werk voor de Europese Unie compenseerde een grotere terugval in Nederland.

Weer op de kaart
Ondanks de moeilijke markt durft topman Breedveld toch te beweren dat het vertrouwen in Ordina weer is hersteld.
Op de aandeelhoudersvergadering van 15 mei zal Breedveld tevens inzage geven in de ontwikkelingen in het eerste kwartaal en zal duidelijk worden of het bedrijf de opgaande lijn weet door te trekken.

Die bijeenkomst is ook een goed moment voor beleggers om toelichting te krijgen (of vragen) over de waardering van de omvangrijke balanspost ‘immaterieel activa.'

De waarde van deze ‘ongrijpbare' bezittingen als merknamen, klantbestanden en contractportefeuilles, zijn goed voor bijna het gehele eigen vermogen van Ordina en circa 75 procent meer dan de beurswaarde.

Bij de waardebepaling van de immateriële activa gaat Ordina voor de komende vijf jaar uit van een verder stijgende productiviteit en winst- marge (ebitda).

Bij een ebitda-marge van 7,1 procent is de realiseerbare waarde gelijk aan de boekwaarde en hoeft er niet afgewaardeerd te worden op deze bezittingen.

Gezien de lage beurskoers heeft de markt daar een hard hoofd in, maar huidig financieel directeur Bart de Jong heeft er veel vertrouwen in. Hij laat weten dat de ambities van Ordina verder reiken tot een marge van 9-10 procent. De piekmarges van 15 procent uit de topjaren zullen volgens De Jong nooit meer terugkeren.




Gerelateerde artikelen