VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

04 april 2013

Randstad koopt 15 procent van activiteiten USG People

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Geen volledige overname van USG door Randstad, waarover eerder wel eens werd gespeculeerd, maar een minieme variant daarop. Voor zowel Randstad als voor USG een begrijpelijke stap.

USG en Randstad zijn als klein duimpje en de reus in uitzendland.

Waar Randstad een jaaromzet draait van ruim 17 miljard euro, komt USG niet verder dan 2,9 miljard euro. De verschillen in omvang worden nu verder vergroot.

Randstad, de nummer twee van de wereld, is sterk actief buiten Europa, met name in de Verenigde Staten waar het bijna een kwart van de omzet vandaan haalt en goed draait.

USG opereert uitsluitend in het slecht draaiende Europa. En toch koopt Randstad zich verder in op het eigen continent en dan ook nog in de onderste marktsegmenten.

Logische deal
De deal is niettemin voor beide partijen een logische stap. USG richt zich sinds 2011op markten waar het duidelijk waarde kan toevoegen en voldoende schaal heeft om de hobbelige uitzendcyclus beter te doorstaan.

Vorige maand ontdeed USG zich nog van het bedrijfsonderdeel USG Energy, weliswaar een specialistisch, maar te klein onderdeel binnen het bedrijf.

Vanuit Randstad gezien zit er ook zeker wel de nodige logica achter deze overname. Het weet zo de dichtheid van zijn netwerk in de verschillende Europese landen te verhogen, wat de marge ten goede kan komen.

Zo zal Randstad na de overname marktleider worden in Spanje waar het in één klap de omzet met circa 30 procent verhoogd.

Randstad mag zich nu ook de nummer één in Polen en Luxenburg noemen, terwijl het sterker wordt in Italië en Zwitserland en voor het eerst in Oostenrijk actief wordt.

Financiële voordelen voor beide
Randstad betaalt 20 miljoen euro, niet hoger dan het werkkapitaalbeslag van de activiteiten.

We spreken hier over activiteiten met een relatief zeer lage ebita-marge van naar schatting 1,1 procent tegen 3,3 procent voor Randstad als geheel over 2012.

Door de beperkte investering en de behoorlijke synergievoordelen is er volgens Randstad toch sprake van een directe positieve bijdrage aan de winst per aandeel.

Voor USG zijn er ook financiële voordelen voor de winstgevendheid, al zal het vooral eerst de opbrengst moeten herinvesteren in hoger renderende activiteiten.

Wel neemt de verkoop een stuk managementaandacht weg en is er direct sprake van een gunstig effect op de financieringsbehoefte door een verminderd werkkapitaalbeslag en zal de schuldratio wat verbeteren.

Bovendien zijn zo mogelijk toekomstige afboekingen op deze activiteiten uitgesloten. In het vierde kwartaal 2012 verraste USG nog met een stevige impairment van 215 miljoeneuro op geactiveerde goodwill.

Om zorgen over de balanspositie verder weg te nemen zal USG ook de algemene uitzenddiensten in Frankrijk en Duitsland van de hand moeten doen, zo luidt de algehele reactie in de markt.

Beurskoersen omhoog
Zowel de koers van USG als van Randstad wonnen circa 3,5 procent op het nieuws over de deal. Randstad wat meer dan USG.

Voor Randstad zijn de directe winsteffecten waarschijnlijk het grootst. Bij USG speelt vooral ook de verbetering van het risicoprofiel en dat is ook zeker wat waard.


Gerelateerde artikelen

Randstad: stabiel dividend of niet, uitzendaandelen zullen beweeglijk blijven
Randstad: stabiel dividend of niet, uitzendaandelen zullen beweeglijk blijven
13-02-2018

De top van Randstad maakt zich al enige tijd druk over het beeld dat het be…

Lees verder

dividend randstad uitzendbranche
Randstad onderuit op derdekwartaalcijfers
Beursfondsen scoren dikke onvoldoende voor dividendbeleid
Beursfondsen scoren dikke onvoldoende voor dividendbeleid
16-09-2016

Het dividendbeleid van beursfondsen is vaak summier, houdt nauwelijks reken…

Lees verder

dividend dividendbeleid
Crisiswaardering Randstad is echte uitzondering op het Damrak
Crisiswaardering Randstad is echte uitzondering op het Damrak
15-07-2016

Na een scherpe koersdaling heeft het aandeel Randstad een waardering op cri…

Lees verder

randstad

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}