VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Drie tegenvallers bij Nutreco

Beleggers in diervoederproducent Nutreco zijn gewend aan gestage groei, maar krijgen nu een drietal tegenvallers te verwerken. Een tijdelijke dip in het groeipad of de eerste aanwijzing van een trendbreuk?

Aandeelhouders Nutreco hadden de laatste jaren weinig te klagen. De onderneming boekte met zo'n regelmaat nieuwe records dat het haast slaapverwekkend saai werd.

De publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal bevat voor veel beleggers wel verrassingen. Drie om precies te zijn en allen negatief.

Lagere verkoop zalmvoer
De eerste tegenvaller betreft een fors lagere verkoop van zalmvoer. Het verkochte volume daalde met 19 procent. Nutreco komt met een bloemrijke verklaring daarvoor: het exceptioneel koude water in Noorwegen, waardoor de productie omstandigheden voor zalm niet gunstig waren.

Geen reden tot paniek volgens Nutreco. De onderneming verwacht dat de schade in de rest van het jaar weer wordt ingehaald. Bovendien boekten de overige visvoeractiviteiten wel een positieve volumegroei, een plus van 5 procent.

Alleen speciaalvoer positief
De tweede tegenvaller betreft de ontwikkeling binnen de diervoeractiviteiten. Die groeiden weliswaar met 3,1 procent, maar dit was volledig te danken aan het onderdeel Premix & Feed Specialties.

De speciaalvoeractiviteiten, waar Nutreco zich in de toekomst steeds meer op wil richten vertoonden daarmee een gezonde groei, maar alle overige activiteiten boekten lagere resultaten.

Lagere verwachting
Over de gehele linie boekte Nutreco uiteindelijk een bescheiden 1,3 procent groei van de omzet tot 1,1 miljard euro. Exacte cijfers over de winstgevenheid publiceerde de onderneming niet, maar topman Knut Nesse gaf wel aan dat de operationele resultaten lager waren dan vorig jaar.

En dat wordt in ieder geval niet ingehaald in het eerste halfjaar. Als een van de weinige onderneming op de beurs durft Nutreco een concrete winstverwachting af te geven.

En daar valt de derde negatieve verrassing te ontwaren. Nutreco verwacht over de eerste zes maanden een EBITA te behalen van ongeveer 90 miljoen euro, waar dat vorig jaar nog 103,7 miljoen euro was.

Eenmalige dip of trendbreuk
De toekomst moet uitwijzen of met de drie tegenvallers sprake is van een eenmalige en tijdelijke dip of dat sprake is van de eerste tekenen van een trendbreuk. Beleggers waren verwend geraakt met kwartaal op kwartaal sterke groei en nieuwe records.

Dat groeipad hebben ze waarschijnlijk ook voor de toekomst doorgetrokken. De waardering van de aandelen is de afgelopen jaren flink opgelopen en daarmee waren ze al enige tijd geen koopje meer. Deze laat in ieder geval geen ruimte open voor een echte trendbreuk in het groeipad.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen