VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Omzetdruk bij Philips overschaduwt gestegen winstgevendheid

Philips kampt met tegenvallende verkopen in twee belangrijke divisies. Maar de oplopende winstgevendheid biedt hoop.

Twee van drie Philipsdivisies kampen met tegenvallende omzetten. De divisie Verlichting heeft te lijden onder de slechte situatie in de bouwsector. Bij Gezondheidszorg vallen nu orders weg door bezuinigingen bij overheden en instellingen.

Juist het brekebeentje van de afgelopen jaren, de divisie Consumer Lifestyle, presteerde in het eerste kwartaal van dit jaar wel naar behoren. Hier steeg de omzet met tien procent naar ruim één miljard euro.

De televisies en audioapparaten zijn de deur uit, maar elektrische tandenborstels en scheerapparaten worden blijkbaar nog goed verkocht in crisistijd.

In totaal kwam de omzetgroei uit op één procent, maar als valutaverschillen en verkochte onderdelen worden meegenomen was er een omzetdaling met één procent. Door de moeilijke marktomstandigheden komt het jaar traag op gang, zegt Philips.

Philips mikt al jaren niet of nauwelijks meer op omzet, ook door het afstoten van bedrijfsonderdelen, maar de winstgevendheid van de omzet die overblijft neemt wel toe.

De (EBITA) winstmarge was in het eerste kwartaal 8,0 procent, waar vorig jaar nog 6,1 procent stond. Bij alle drie de divisies was sprake van margeverbetering.

Dat is voor een deel te danken aan het kostenbesparingsprogramma, waarmee Philips goed op schema ligt. Hierdoor komen de doelen voor 2013 niet in gevaar. De operationele winst kwam uit op 421 miljoen euro, ruim dertig procent meer dan vorig jaar. De nettowinst was 162 miljoen euro.

Hoop
De vooruitzichten blijven onzeker. Bij Gezondheidszorg zal pas weer op volle toeren draaien als de Amerikaanse markt aantrekt en de signalen daarvoor zijn er nog niet.

Philips gaf bij de vorige kwartaalcijfers al aan dat het een langzame start zou worden in 2013, maar dat er goede hoop was op een betere tweede helft van dit jaar. Dat beeld is niet veranderd, maar het blijft vooralsnog bij hoop.

Beleggers zetten de aandelen Philips wat lager na de cijfers. Toch is de aanzienlijke margeverbetering bij deze matige omzetontwikkeling hoopgevend. De kostenbesparingen zullen leiden tot fraaie winststijgingen als de omzet bij een herstellende economie wel aantrekt.

Afhankelijk van herstel
In 2012 was het bedrijfsresultaat nog 9,5 procent van de omzet, iets onder de doelstelling van 10 tot 12 procent. Dit jaar moet dat niveau wel worden gehaald. Daarvoor is Philips vooral afhankelijk van herstel bij Gezondheidszorg, waar de doelstelling voor het margeniveau hoger is: 15 tot 17 procent.

Bij Verlichting en Consumentenproducten is het margedoel 8 tot 10 procent. Veel hangt daarom af van het verdere herstel van de Amerikaanse economie, waar Philips' grootste divisie (44 procent van de omzet) bijna de helft van haar omzet vandaan haalt.




Gerelateerde artikelen