VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Drie lichtpuntjes voor KPN

KPN maakte er het laatste jaar een potje van en is uitsluitend negatief in het nieuws. Toch zijn er lichtpuntjes die het aandeel voor een tegendraadse belegger interessant kunnen maken.

Een cadeautje dat al puur symbolisch is afpakken, dat verdient geen schoonheidsprijs.

Twee weken geleden liet KPN tijdens een bijeenkomst weten vast te houden aan een, weliswaar sterk verlaagd, dividend van 3 eurocent over de boekjaren 2013 en 2014.

Nu houdt KPN het geld liever op zak, zo meldt het belconcern dinsdag bij de kwartaalcijfers. Het lijkt om een kleine misrekening van cfo Eric Hageman te gaan.

Door de aangekondigde claim emissie, die op korte termijn wordt gelanceerd, zal het aantal uitstaande aandelen al snel verdubbelen, en dus ook de dividendbetaling. Door de terugtrekbeweging bespaart KPN bij elkaar 80 miljoen euro.

Geen schoonheidsprijs dus, al was het al wat vreemd om via een emissie 3 miljard euro uit de markt te halen, om hier vervolgens binnen een paar maanden 40 miljoen euro van terug te geven.

Bijkopen?
Inschrijven op de emissie, of je claimrechten verkopen is de vraag die KPN beleggers de komende weken boven het hoofd hangt.

Dat KPN een beroerd 2012 achter de rug heeft is duidelijk.

Twee weken geleden op de aandeelhoudersvergadering stemden nog een tegen goedkeuring over het gevoerde beleid ("decharge") van bestuur en commissarissen.

De cijfers over het eerste kwartaal vallen ook niet mee. De bedrijfswinst en omzet daalden respectievelijk 12 en 8,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral Duitsland valt in negatieve zin op: dochter E-Plus moet steeds harder trekken aan klanten om deze binnen te hengelen. 

Het is even zoeken, maar er zijn ook wat lichtpuntjes te vinden in de cijfers. We zetten er drie op een rij.

1. Schuldprobleem weg
In het kort heeft KPN twee problemen: een hoge schuld en teruglopende inkomsten. Bij het slagen van de emissie is het eerste probleem van tafel.

KPN betaalde in het eerste kwartaal de rekening voor de spectrumlicenties van 1,4 miljard euro, waardoor de schuld opliep tot 12,5 miljard euro. Hierdoor nam de zogeheten leverage rate, de netto schuld gedeeld door het bedrijfsresultaat, toe tot 2,8. Dit is ruim boven de doelstelling van 2 tot 2,5.

KPN streeft er naar eind dit jaar weer binnen de bandbreedte te vallen. Hier zit nog een voordeeltje. De 3 miljard euro emissieopbrengst wordt voornamelijk gebruikt om schuld af te lossen. Bij een rentepercentage van ongeveer 5 procent, betekent dit al snel 150 miljoen euro minder rentelasten (en 150 miljoen euro meer winst).

2. Triple play winstimpuls
Met een streep door het schuldprobleem is het probleem van het haperende verdienmodel niet opgelost. Maar binnen de divisie Consumenten Thuis zijn er lichtpuntjes. Vooral breedband, dat drie kwartalen op rij groei laat zien, doet het aardig.
Het marktaandeel van KPN in de Nederlandse tv markt steeg van 18 procent eerste kwartaal van vorig jaar naar 24 procent dit kwartaal. Het maakt dat het telecomconcern de tweede positie heeft in de tv markt. De grootste tv/speler, Ziggo, moet de van KPN, dat de marketinguitgaven fors opschroeft, in de nek voelen.

Het succes van triple play pakketten - bellen, tv en internet - blijkt een steunpilaar onder de winst van het concern. Door meerdere producten aan dezelfde klant te verkopen, nam de gemiddelde opbrengst per klant toe van 39 euro in het eerste kwartaal van vorig jaar tot 42 euro dit kwartaal.

En het idee om meer euro's uit klanten te persen wordt verder uitgebreid, met het KPN Compleet- concept. Dit is niets anders dan het oude triple play pakket plus mobiel bellen, en extra voordelen als meer tv kanalen en gratis binnen de familie bellen.

KPN noemt het in januari geïntroduceerde pakket "veelbelovend" en verwelkomde sindsdien meer dan 30.000 klanten.

3. 4G Impuls
De omzet uit mobiel bellen in Nederland blijft ook in het eerste kwartaal van dit jaar afkalven door steeds minder sms en traditioneel belverkeer. De inzet van de eind vorig jaar geveilde 4G licenties, waardoor klanten ultrasnel mobiel kunnen internetten, moet hier voor een kentering zorgen.

KPN rolde het 4G netwerk binnen enkele weken na het verwerven van de licenties in sneltreinvaart uit. Het telecombedrijf is op dit moment de enige speler die 4G aanbiedt. De dekking is op dit moment ongeveer 30 procent van Nederland, inclusief steden als Amsterdam en Den Haag.

Eind dit jaar moet dit 100 procent zijn. KPN heeft het over "zeer positieve eerste reacties van klanten" en verwelkomende al meer dan 30.000 klanten.

KPN is nooit een groeiaandeel geweest, en daar mag nu helemaal niet meer over gesproken worden. Maar voor een tegendraadse belegger zijn deze drie lichtpuntjes, in combinatie met kostenbesparingen die de winst opkrikken en een historisch laag koersniveau, misschien een reden om in te stappen.

LEES MEER:

 11 april 2013

10 april 2013

22 maart 2013

17 januari 2013

17 januari 2013

18 december 2012

17 december 2012

23 oktober 2012

 15 augustus 2012

9 augustus 2012

 30 juli 2012

24 juli 2012

12 juli 2012

 22 juni 2012


19 juni 2012

  1 juni 2012

8 mei 2012

24 april 2012


Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen