VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aalberts op koers voor nieuw topjaar

Geen kink in de kabel van de succesformule die Aalberts Industries heet. Na een redelijk verlopen eerste kwartaal wordt bij het bedrijf nog altijd aan nieuwe records gedacht.

Gemakkelijk gaat het allemaal zeker niet bij Aalberts Industries. De onderneming die allerlei producten levert aan een breed scala industriële eindmarkten voelt de zwakke economie aan den lijve.

Door voortdurende investeringen in de product- en technologieportfolio alsmede de marketing en verkoopkracht beschikt het bedrijf over sterke marktposities en dat betaalt zich uit.

Jaarprognose overeind
In het eerste kwartaal was sprake van een ‘goede order-positie met een iets lagere omzet', vooral door de strenge winter. Omdat herstel zichtbaar is houdt ceo Wim Pelsma vast aan de prognose dit jaar weer een recordwinst te behalen.

Dat is geruststellend omdat de economie niet mee zit en weinig bedrijven zo vroeg in het jaar al met een (positieve) prognose op de proppen kwamen.

Industrial Services
Aalberts geeft niet aan hoeveel het verdiend heeft in het eerste kwartaal. De opmerking dat het onderdeel Industrial Services in de verslagperiode een goed resultaat behaald heeft is goed om te horen omdat hier veruit de hoogste marges worden behaald.

Aalberts vaart wel bij de nog altijd goed draaiende Duitse machinebouw en automobielindustrie.
Vooral dit laatste is een opluchting. De cijfers over de Europese autoverkopen zijn namelijk behoorlijk dramatisch.
Aalberts beschikt blijkbaar over sterke banden met de grote Duitse automerken die goede zaken doen in Azië.

De Franse automobielmarkt en metaal-elektromarkt blijven zwak, maar Aalberts wist wat te compenseren met nieuwe projecten en meer activiteiten in Oost-Europa en China.

Gunstig is ook dat de markt voor halfgeleiders vergeleken met de tweede helft van vorig jaar weer in de lift zit.

Zeer lastig blijft het in de Europese bouwmarkten en dan vooral in Zuid-Europa en jawel, Nederland. De strenge winter eist voornamelijk in de bouw zijn tol.

Flow Control
Het grootste, maar minder winstgevende onderdeel Flow Control, producten en processen voor vloeistof- en gastransport, laat een wat gemengd beeld zien.

De Europese markten voor klimaatbeheersing, vorig jaar goed voor 13 procent van de omzet, blijven uitdagend.
Daar staat tegenover dat de activiteiten in de olie- en gasmarkten zich goed blijven ontwikkelen. Aalberts spreekt over veel orders en aanvragen.

Overnamemachine
De economie mag tegen zitten, door een goede spreiding, zowel geografisch als over eindmarkten en een hoog innovatief vermogen en interne efficiency blijft Aalberts goed op de been.

Daarbij heeft het bedrijf nog wel de nodige ruimte in de balans om overnames te doen. Analisten schatten de oorlogskas op circa 150 miljoen euro, dat het kan inzetten voor nog wat nieuwe kralen aan de al zo lange ketting.

Onduidelijk is in welke mate Pelsma rekening houdt met overnames in de winstprognose.
Groei via overnames is riskanter dan autonome expansie. Of Pelsma net zo bekwaam is met acquisities als oprichter Jan Aalberts moet worden afgewacht.

De in april vorig jaar aangetreden topman deed dit jaar al twee zeer kleine, maar naar eigen zeggen ook hele mooie overnames.

Het Duitse GF-Flamm Metallspritz, thermische spuittechnologie, maakte een goede start, zo wordt gesteld, terwijl het Nederlandse BSM Valves, afsluiters voor de olie- en gasindustrie een toename van de orders liet zien.

Pelsma, sinds 1999 werkzaam bij Aalberts, benadrukt dat hij bij vele overnames van het bedrijf betrokken is geweest.




Gerelateerde artikelen