VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

26 april 2013

Winstgevendheid USG People nog altijd stevig onder druk

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Waar de eerstekwartaalcijfers van Randstad door beleggers met gejuich werden ontvangen, moet USG People een koersdaling slikken.

Het bericht van USG People over het eerste kwartaal kent een aantal meevallers, maar ook zeker minder gunstige punten.

Zo is er een fors boekverlies op de verkoop van algemene uitzenddiensten in verschillende landen aan concurrent Randstad.

Randstad presteert beter
Het uitsluitend in Europa actief zijnde USG zag de omzet per werkdag in het eerste kwartaal met 6 procent dalen, een duidelijke verbetering ten opzichte van de 11 procent krimp in het kwartaal ervoor. 

Toch doet USG het minder goed dan dat in Europa de omzet met 5 procent zag krimpen. Ook lijkt er bij USG gedurende het kwartaal minder verbetering te zijn opgetreden dan bij Randstad.

Ondanks het feit dat USG de kosten met nog eens 9 procent wist terug te dringen halveerde het onderliggende bedrijfsresultaat (ebita) tot 9,4 miljoen euro.
Dat impliceert een operationele marge van slechts 1,5 procent, vergeleken met 2,7 procent het jaar ervoor.

Boekverlies
USG rapporteert een onderliggende nettowinst van slechts 6 ton, vergeleken met nog 5,7 miljoen euro in het zelfde kwartaal van vorig jaar.

Door een boekverlies op verkochte activiteiten van per saldo 17,9 miljoen euro, heeft de uitzender uit Almere dieprode cijfers geschreven.

Bij de verkopen gaat het om USG Energy en de algemene uitzendactiviteiten in verscheidenen Europese landen aan Randstad.

De omvang van het boekverlies valt tegen, omdat USG eerder al kenbaar had gemaakt op USG Energy een boekwinst van 39 miljoen had gemaakt.

Op de algemene uitzenddiensten heeft het derhalve flink moeten toegeven, wat opvallend is omdat er in het laatste kwartaal van vorig jaar nog een impairmentlast genomen is van 215 miljoen euro.
Ceo Rob Zandbergen denkt het boekverlies in het tweede kwartaal te kunnen compenseren door fiscale meevallers.

Betere balans
De balanspositie is door de verkopen wel een stuk verbeterd. In de verslagperiode daalde de nettoschuld, waardoor de uitzender ruim binnen de bankafspraken blijft. Om dat zo te houden moeten de resultaten verder verbeteren.

Want de uitdagende marktomstandigheden in Europa waar USG aan is overgeleverd zijn nog niet ten einde, al verwacht topman Zandbergen enige beterschap in de tweede jaarhelft.

De voortgaande focus op hogere marge segmenten en verdere kostenreducties zijn dan ook geen overbodige luxe.


Gerelateerde artikelen

Randstad en Manpower: de nummer 2 en 3 uitzenders vergeleken
Japanners zetten volop in op Europees herstel met overname USG
Goed draaiende uitzenders USG en Randstad vol vertrouwen over nabije toekomst

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}