VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TNT Express verwacht eerste kostenbesparingen in tweede jaarhelft

De prijzen voor het internationaal pakketvervoer staan onder druk. Net als UPS en FedEx voelt TNT Express de gevolgen. Anders dan de twee grote concurrenten kan het niet terugvallen op de Amerikaanse markt.

TNT meldde maandag een omzetdaling over het eerste kwartaal van 4,5 procent.

Op 1,67 miljard euro omzet werd 231 miljoen euro operationele winst geboekt. Dit was te danken aan een eenmalige vergoeding van 200 miljoen euro die TNT van UPS heeft gekregen omdat de overname van het bedrijf niet is doorgegaan.

In alle regio's waar TNT activiteiten heeft daalde de omzet, ook in Azië. "Overall zetten we in Azië op jaarbasis 1,5 miljard om. Dit nam iets af. Dat was het gevolg van een zwakke goederenstroom van Azië naar Europa. We hebben ook wat klanten met een lage winstgevendheid laten lopen, dat heeft effect op de cijfers", aldus financieel topman Jeroen Seyger.

Hij wees op de zwakke economie die druk op de prijzen veroorzaakt. "Als er minder vraag is, maar het aanbod blijft aanwezig, komt er druk op de prijzen."

De prijsdruk is goed te zien in de inkomsten per vervoerd pakket. In de regio EMEA (Europa, Midden-Oosten, Azië) namen deze met 4,7 procent af. In Asia Pacific (Zuid-Oost Azië en Australië en Nieuw-Zeeland) bedroeg de daling 3,6 procent. In de regio Americas was juist sprake van een toename met 6,7 procent.

De cijfers van FedEx en UPS lieten eerder een soortgelijk beeld zien. FedEx zag de inkomsten per pakket in de VS met 1 procent toenemen, terwijl de omzet per pakket internationaal met 3 procent daalde. UPS registreerde een inkomstenstijging per pakket in de VS met 0,4 procent en een daling internationaal van 0,5 procent.

 DE PAKKETTEN BEZORGERS VERGELEKEN
in procenten UPSFedEx TNT Express  
Ontwikkeling inkomsten per pakket buiten de VS   -0,50% -3% -5,20%
Ontwikkeling inkomsten per pakket binnen de VS 0,40%  1%       -

TNT heeft amper activiteiten in Noord-Amerika. Het kan dus niet terugvallen op de relatief goed presterende economie in de VS.

Bij TNT moet verbetering van de resultaten dan ook komen uit kostenbesparingen. In februari maakte het bedrijf een nieuw bezuinigingsprogramma bekend. Dit moet over twee jaar 220 miljoen euro per jaar gaan opleveren.

De top van TNT zei maandag dat de start van ‘Deliver!', zoals het programma is gedoopt, goed is verlopen. In de tweede jaarhelft zal de eerste 10 tot 15 procent van de besparingen al gerealiseerd zijn en zullen deze een positieve impact hebben op resultaten.




Gerelateerde artikelen