VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Reed Elsevier maakt zich geen zorgen over ‘opstand' wetenschappers

In wetenschappelijke kringen neemt het verzet tegen de rol van uitgeverijen als Reed Elsevier toe. Bestuursvoorzitter Engstrom van het Brits-Nederlandse concern maakt zich weinig zorgen.

Al enige jaren is er kritiek op het verdienmodel van wetenschappelijke uitgeverijen als Reed Elsevier.

De gedachte dat zij fors verdienen aan de resultaten van met belastinggeld gefinancierd wetenschappelijk onderzoek stuit mensen tegen de borst.

De zogenaamde "open access" beweging lobbiet om wetenschappelijke informatie gratis beschikbaar te stellen.

Bestuursvoorzitter Erik Engstrom van Reed Elsevier maakt zich weinig zorgen. Tegenover beleggers haalde hij zijn schouders op over de kwestie. Als de lezers niet meer willen, dan moeten de wetenschappelijke auteurs maar betalen om hun levenswerk gepubliceerd te krijgen.

Deze mogelijkheid is er al meer dan een decennium, maar in slechts vijf procent wordt er gebruik van gemaakt. Reed Elsevier verdient in beide gevallen evenveel.

Engstrom's ziet zijn zelfvertrouwen gesterkt in de transitie die zijn onderneming in de afgelopen jaren heeft gemaakt.

De overgang van papieren publicaties naar digitaal heeft gezorgd voor scherpe prijsdalingen, tot wel zeventig procent. Toch verdient Reed Elsevier meer dan ooit aan de distributie van gespecialiseerde informatie, met dank aan een fors uitgebreide klandizie en lagere kosten.

Een nieuwe verandering in de markt denkt Reed-topman Engstrom ook wel aan te kunnen. Volgens hem is de onderneming flexibel genoeg om alternatieve winstgevende wegen te vinden.

Geen lucht in goodwill en immateriële activa
De dominantie in de digitale, virtuele datawereld vindt ook zijn weerslag in de balans, waar goodwill en andere immateriële activa domineren. Deze zijn samen 3,4 keer zo hoog als het eigen vermogen. Uiteindelijk reflecteren deze activa het winstgenererend vermogen van bestanden, merken en overgenomen bedrijven.

Beurzen zijn kernbusiness 
-Reed Elsevier had een goed 2012.

-Dat was ook te danken aan de divisie Reed Exhibitions, dat beurzen en congressen organiseert en daarmee een vreemde eend in de bijt is.

-Is het nu dan niet het perfecte moment om dit onderdeel van de hand te doen, in plaats van te wachten tot beurzen weer de neerwaartse cyclus ingaat?

-Tijdens de recente aandeelhoudersvergadering was Engstrom hier resoluut over: beurzen zijn weliswaar cyclisch, maar zijn en blijven core business.

-Reed Exhibition is zeer winstgevend en heeft als marktleider een professionele voorsprong op de rest.

Mochten de verwachtingen hiervan omlaag gaan, zal dit resulteren in afwaarderingen, waarmee het eigen vermogen snel kan verdampen.

Zover is het nog lang niet, bezweert niet alleen Reed Elsevier, maar ook controlerend accountant Deloitte.

Over de schulden zouden beleggers zich al helemaal geen zorgen hoeven te maken. Obligaties zorgen voor financiering, terwijl de enorme kredietfaciliteit ongebruikt in de lade ligt.

Surreële beloning in reële wereld
Tijdens de recente aandeelhoudersvergadering lanceerde Reed Elsevier voor de zoveelste keer een nieuw beloningsbeleid, dat qua complexiteit en gulheid alleen in Shell zijn meerdere moet erkennen.

Topman Engstrom heeft al weinig te klagen over zijn basissalaris van ruim een miljoen pond, maar hij zal vooral azen op allerlei mogelijke bonussen waarmee hij vijf extra jaarsalarissen kan toucheren.

President-commissaris Anthony Habgood wuifde geïrriteerd de aangehaalde publieke opinie over topbeloningen weg. Hij leefde namelijk in de "echte wereld", waar bestuurders weglopen bij lage beloningen.

Aandeelhouders zijn niet gediend bij een goedkope, maar slechte bestuursvoorzitter, aldus Habgood. Wie kan hem daar ongelijk in geven.




Gerelateerde artikelen