VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Gas vangt olieterugval op bij Shell

Shell kan tegenvallers door de lagere olieprijs compenseren met hogere gasopbrengsten. Topman Peter Voser stapt onverwacht op.

De lange en koude winter deed de eerste kwartaalcijfers van en   weinig goed. Lege terrasstoelen en het verkopen van bier en ijsjes gaat moeilijk samen.

Voor Shell geldt juist: hoe kouder hoe beter. De oliemastodont profiteerde over de eerste drie maanden van dit jaar van hogere gasopbrengsten.

Zo lagen de gasprijzen in het Verenigd Koninkrijk 25 procent hoger dan in de eerste drie maanden van vorig jaar, omdat mensen de thermostaat hoger zetten. Shell is een belangrijke gasleverancier in dit gebied.

Op globaal niveau kon de groei uit gasopbrengsten (+8 procent), de pijn van een lagere olieverkopen en een lagere olieprijs compenseren (opbrengsten vloeibaar: -7 procent).

De geschoonde winst van Shell steeg met 3 procent tot 7,5 miljard dollar ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Dit is meer dan de 6,4 miljard dollar die analisten verwachten.

Hiermee is Shell een uitbijter. De kwartaalcijfers van het Britse BP en het Franse Total vielen tegen, en de beurskoersen kregen een tik. Beleggers zetten het aandeel Shell juist 1,24 procent hoger op ongeveer 26 euro.

Nieuwe projecten op stoom
De grote verrassing zit bij de divisie downstream oftewel raffinageactiviteiten, die als gevolg van overcapaciteit in de sector vaak voor tegenvallers zorgt. Dit kwartaal zag Shell de winst hier opkrabbelen van 1,2 miljard dollar naar 1,8 miljard dollar; ook aanzienlijk meer dan analisten hadden verwacht.

De winst kon stijgen door stevige kostenreducties en een toegenomen vraag naar raffinageproducten uit de industrie.
Bij upstream - de divisie die zich bezighoudt met het opsporen en oppompen van olie - waren het grote investeringen in verleden van scheidend bestuursvoorzitter Peter Voser en zelfs zijn voorganger Jeroen van der Veer die nu vruchten afwerpen.

Shell schroefde de productie bij het Pearl project op, waar het bedrijf van gas vloeibare brandstof maakt, en ook bij relatieve nieuwe projecten in de Verenigde Staten (Eagle Ford) en Australië (Pluto) pompt Shell meer olievaten uit de grond. Volgens Shell kunnen deze nieuwe projecten de terugval bij oudere velden ruimschoots compenseren.

Alles bij elkaar genomen lag de productie van Shell in het eerste kwartaal met 3,559 duizend olievaten per dag hoger dan in dezelfde periode vorig jaar (3,552 duizend vaten). Geschoond voor onder meer desinvesteringen en problemen in Nigeria, ligt de productie zelfs 2 procent hoger.

Aandeelhouder voorop
Topman Voser geeft aan in de eerste helft van volgend jaar op te stappen. "Na bijna 10 jaar als bestuursvoorzitter en financieel directeur en meer dan 25 jaar bij Shell, heb ik ervoor gekozen met pensioen te gaan" (vertaling uit het Engels; redactie).

Het vervroegd pensioen komt vrij opvallend aangezien Voser dit jaar pas 55 wordt. Ook stond de voorganger van Voser, Jeroen van der Veer, aanzienlijk langer aan het roer.

Hoe heeft Voser het gedaan? In het voorwoord van het kwartaalbericht benadrukt de Zwitser dat aandeelhouders weinig te klagen hebben. "We hebben in het laatste jaar 11 miljard dollar aan dividend uitgekeerd, het meeste in onze industrie, en vandaag bevestigen wij een stijging van 5 procent in het dividend naar 0,45 dollar per aandeel".

In de vier jaar dat Voser aan het roer stond, rendeerde het aandeel Shell 16,5 procent per jaar, ten opzichte van een hoofdindex die 12,5 procent per jaar aandikte. Dit is natuurlijk voor een deel te verklaren door een olieprijs die over deze periode steeg.

Maar Voser staat ook te boek als topman die kort na zijn aantreden in 2009 het mes in de kostenstructuur zette. Hele managementlagen moesten vertrekken, de overheadkosten gingen omlaag en niet kernactiviteiten werden verkocht. Voser bleef wel investeren in nieuwe (onconventionele) olie- en gasreservoirs in alle uithoeken van de wereld.

De Zwitser gaf zelfs meer geld uit aan het vinden van nieuwe oliebronnen dan Jeroen van der Veer. De totale investeringen onder vier jaar Voser als topman lagen op 112 miljard dollar, tegenover 98,5 miljard dollar van Van der Veer in zijn laatste vier jaar.

De nog onbekende opvolger van Voser zal hier weer van profiteren.




Gerelateerde artikelen