VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Air France-KLM moeizaam uit de startblokken

In het voor Air France-KLM traditioneel zwakke eerste kwartaal zijn de eerste effecten van de kostenbesparingen zichtbaar. Beleggers schrikken vooral van de dieprode cijfers.

Air France-KLM is bezig met zeer diepe reorganisatie waarbij, voor Franse begrippen, veel banen verloren gaan.

Hoe noodzakelijk deze stappen zijn wordt weer eens pijnlijk duidelijk bij het eerstekwartaalverslag, waarin de luchtvaartmaatschappij nog altijd dieprode cijfers schrijft.

Zware bedrijfsomgeving
"Onder aanhoudend zware marktomstandigheden heeft de groep de voorgenomen maatregelen voor kosten- en schuldreductie voortgezet", aldus Jean-Cyrill Spinetta, voorzitter van de groep.

Op operationeel niveau zijn daar zeker wel effecten van te zien, maar voor een ware ommekeer zorgt het nog niet.

Op een 1,3 procent hogere omzet van 5,7 miljard euro verbeterde het onderliggende operationele resultaat met 84 miljoen euro tot een verlies van 451 miljoen euro.

Onderaan de streep prijkt echter een verlies van liefst 630 miljoen euro. Een stuk meer dan het verlies van 379 miljoen van een jaar geleden, maar daar zat een zeer forse waarde-aanpassing van afdekkingsinstrumenten van 220 miljoen euro in.

Al met al geen cijfers om trots op te zijn. Air France-KLM schreeuwt het dan ook niet van de daken en laat verder weinig los over de gang van zaken.

Geen prognose
Waar alle kostenmaatregelen de onderneming vanaf 2015 weer structureel winstgevend moeten maken, weet de aandeelhouder voor de korte termijn nauwelijks waar het aan toe is.

Beleggers en andere stakeholders moeten het doen met de mededeling dat het transformatieplan 2015 op schema ligt en dat er dit jaar sprake zal zijn van een verlaging van de nettoschuld en de kosten per eenheid exclusief fluctuaties in valuta's en de zo belangrijke olieprijs.

In de verslagperiode slaagde de onderneming erin de kosten per eenheid met 1,7 procent te drukken, wat in lijn zou zijn met het transformatieproces dat streeft naar een reductie van 10 procent. De grootste post personeelskosten daalden met eveneens 1,7 procent, een uitvloeisel van de reorganisatie.

Inclusief de feitelijke brandstofkosten is het plaatje nog wat gunstiger. De olieprijs na afdekking lag weliswaar 4 procent hoger dan vorig jaar, maar dat werd gecompenseerd door een deels bewuste afname van de capaciteitsinzet.

Spinetta en de zijnen rekenen voor dit jaar op een brandstofrekening gelijk aan vorig jaar, wat op zich gunstig is.

Financieel kwetsbaar
De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij wist door een kleine positieve kasstroom de nettoschuld fractioneel terug te brengen tot 5,9 miljard euro.

Schuldreductie, het concern torst een langetermijnschuld van meer dan 9 miljard euro met zich mee, is bittere noodzaak en door de nieuwe boekhoudregels omtrent pensioenverplichtingen (IAS 19) nog urgentere geworden.

Door IAS 19 is er per 1 januari een negatieve impact geweest op het eigen vermogen van 1,3 miljard euro, waardoor het eigen vermogen nog maar 3,6 miljard euro bedraagt.

Versterking van het eigen vermogen zou volgens het concern niet nodig zijn indien het reorganisatieplan volledig zijn werk doet. Hierdoor zou de schuld eind 2014 zijn teruggebracht tot 4,5 miljard euro.

Maar bij deze zwakke marktomstandigheden valt een emissie nog altijd niet uit te sluiten.

Eind maart emitteerde Air France-KLM een converteerbare obligatielening groot 480 miljoen euro met een conversieprijs van 10,30 euro, ruim eenderde boven de huidige beurskoers. Eigen vermogen hoeft daar voorlopig niet van verwacht te worden.

LEES MEER:

22 februari 2013

7 december 2012

7 september 2012

25 mei 2012

4 mei 2012

 26 januari 2012

13 januari 2012





Gerelateerde artikelen