VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zoekend Binck alweer middelpunt overnamegeruchten

En weer is Binck het middelpunt van geruchten. De beurskoers van de internetbroker spoot met dubbele cijfers omhoog op overnamespeculatie.

Het Britse HSBC, de grootste bank van Europa, zou volgens de Britse krant The Daily Mail Binck in het vizier hebben als overnameprooi.

Binck zegt in een reactie niet te reageren op geruchten.

Het is de tweede keer in korte tijd dat de internetbroker en vermogensbeheerder genoemd wordt als potentiële prooi voor grotere spelers.

Delta Lloyd
In februari van dit jaar gonsde de naam van Delta Lloyd al rond.  Eind 2010 zou investeringsfirma Permira ook al een oogje op Binck hebben gehad.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering van twee  weken geleden (22 april) moesten bestuursvoorzitter Koen Beentjes en zijn commissarissen smalend lachen na vragen van beleggers over mogelijke avances van de Amsterdamse verzekeraar.

Delta Lloyd heeft een aandelenbelang van 10 procent in Binck. Ook werken beide bedrijven al samen via hun samenwerkingsverband (joint venture) BeFrank.

Aan dat loket kunnen bedrijven en pensioenfondsen zich melden voor vermogensopbouw en verzekeringen.

Omturnoperatie
Of nu echt sprake is van azende partijen of niet, feit is dat Binck middenin een omturnoperatie zit. Alternatieven inkomstenbronnen aanboren is het credo.

De broker voor particuliere beleggers en professionele partijen wil onder andere met Alex vermogensbeheer en het zelf ontwikkelde handelsplatform (TOM) een oplossing zoeken voor terugvallende inkomsten. Ook het overnemen van effectenafhandeling voor professionele partijen moet tot meer stabiele inkomstenstromen leiden.

Alex vermogensbeheer groeit volgens Beentjes ‘als kool’, met nu zo ongeveer 1,4 miljard euro onder beheer. In 2012 kwamen er 3500 rekeningen bij en kon Binck 323 miljoen euro bijschrijven aan beheerd vermogen. In de eerste drie maanden kwam daar nog eens 400 miljoen euro bijgekomen.

Bovendien kan TOM nog uitgerold worden in landen buiten Nederland en onderzoekt Binck momenteel of behalve aandelen en opties bijvoorbeeld ook producten als turbo`s en speeders via TOM kunnen worden aangeboden.

Minder beleggingslust
Zo snel mogelijk minder afhankelijk worden van aandelenhandel. Dat is de opdracht voor topman Beentjes en zijn mensen.

De beleggingslust van particulieren loopt terug en laat op kwartaalbasis vooral een dalende trend zien.

Behalve minder klanttransacties ziet Binck ook de lage rente met argusogen aan.

Daardoor zijn de bij Binck door klanten gestalde gelden nauwelijks rendabel weg te zetten met als gevolg dat de rentebaten teruglopen.

Vorig jaar daalden deze van 39 miljoen euro naar 32 miljoen euro. Provisiebaten liepen door minder transacties van klanten terug van 128 naar 113 miljoen euro.

In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen de rentebaten ten opzichte van het vierde kwartaal weer zeven procent lager uit.

Provisie-inkomsten bleven nagenoeg gelijk op 30 miljoen euro door meer transacties, maar wel tegen lagere prijzen. Concurrenten dwingen Binck tot prijsverlagingen.

Transactietaks
Een andere spelbederver is de financiële transactietaks die in een aantal Europese landen op poten wordt gezet en die de belegger mogelijk zal wegjagen.

Mocht die maatregel doorgaan, dan raamt Beentjes de kosten op zeven miljoen euro, die zullen worden doorberekend aan klanten.

In Frankrijk, België en Italië kreeg Binck in diverse vormen deze belasting al voor de kiezen, vooralsnog zonder gevolgen voor het aantal transacties.




Gerelateerde artikelen