VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Unilever-topman Polman hekelt vermeend oliekartel

Unilever heeft een uitstekend jaar achter de rug en werd daar door beleggers op de jaarlijkse vergadering voor geprezen. Toch was het ook een moeilijk jaar door hoge grondstofprijzen. Misschien wel onterecht.

Beleggers in Unilever hebben ook alle reden om tevreden te zijn.

Zij zagen hun aandelenbezit inclusief herbelegd dividend in de afgelopen vier jaar twee keer zo veel waard worden. Het dividend wordt komend jaar ook nog eens met ruim tien procent verhoogd.

Toch was het volgens topman Paul Polman ook een moeilijk jaar, met volatiele markten en hoge prijzen voor grondstoffen en energie. In de vergadering werd om dit te illustreren een grafiek van de olieprijs vertoond.

Toevallig haalde de oliesector tegelijkertijd de voorpagina’s met het bericht dat de Europese kartelwaakhond is binnengevallen bij onder meer Shell, BP en Argos omdat deze bedrijven mogelijk prijzen hebben gemanipuleerd.

Dat doet denken aan het Libor-schandaal bij de banken. Als de olieprijs inderdaad een tijd kunstmatig hoog is gehouden hebben bedrijven als Unilever daarvan een enorme, goed aantoonbare schade ondervonden.

Paul Polman zei dat het nog te vroeg was om te denken aan mogelijke claims richting de betrokken partijen maar gaf wel aan dat dit soort zaken je nog maar eens wijst op het feit dat je als bedrijf altijd naar het hoogste ethische niveau moet streven.

Groei vlakt af
Unilever koerst, met duurzaamheid hoog in het vaandel, naar een omzet van 80 miljard euro. Vorig jaar werd de grens van 50 miljard gepasseerd. Het bedrijf koestert zijn sterke aanwezigheid in de ‘emerging markets’ (nu 57 procent van de omzet) want de onderneming verwacht voorlopig nog geen verbetering van de situatie in Europa.

Toch is ook de groei in opkomende markten niet meer wat het geweest is. Het groeicijfer voor Azië, Afrika en Rusland zakte in het eerste kwartaal van dit jaar tot onder de 10 procent.

Latijns-Amerika is de groeibriljant met een onderliggende omzetgroei boven de 12 procent.Voeding groeide de laatste jaren minder snel dan non-food waardoor het omzetaandeel van die laatste productgroep verder is toegenomen.

Volgens Polman moet voeding echter niet worden afgeschreven. Het zijn vooral de voedingsmiddelen waarmee nu een hoge groei wordt behaald in opkomende markten, benadrukte hij tegen de verzamelde beleggers.

Afgezien van Polmans reactie op de vermeende prijsmanipulatie in de oliesector werd er weinig schokkends verteld op de vergadering. De gebruikelijke partijen drongen er maar weer eens op aan dat de certificering van de aandelen wordt afgeschaft.

Unilever onderzoekt nog steeds ‘alle opties’ om de preferente aandelen te kunnen terugkopen die deze afschaffing in de weg staan. Welke opties dat precies zijn werd niet gezegd.

MEER UNILEVER:

25 april 2013

23 januari 2013

3 december 2012

25 oktober 2012

26 juli 2012

 10 mei 2012

26 april 2012

2 februari 2012





Gerelateerde artikelen