VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

16 mei 2013

Kernportefeuillle Corio presteert naar omstandigheden goed

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Dit jaar bereidt Corio de portefeuille voor op de toekomst en richt zich op favoriete winkelcentra. De eerste kwartaalcijfers bewijzen het voorlopige gelijk van die keuze. Naar omstandigheden presteerden deze winkelcentra naar behoren.

Voor Corio is 2013 een overgangsjaar. Net als een aantal concurrenten gebruikt de onderneming, bekend van winkelcentra als Alexandrium in Rotterdam en Hoog Catharijne in Utrecht, de huidige malaise op de vastgoedmarkt om de portefeuille op te schudden.

Favoriete winkelcentra
Corio richtte zich al volledig op winkelcentra, maar kondigde begin december aan zich daarbinnen volledig te gaan richten op het bestaande concept van “Favourite Meeting Places” (FMP’s). Voor winkelcentra oude stijl of “Traditional Retail Centre’s” (TRC’s) is geen plek meer in de portefeuille.

Eerste kwartaal
Uit de cijfers over het eerste kwartaal blijkt dat geen slechte keuze. Vanaf heden rapporteert Corio alleen uitvoerig over de de FMP’s. De prestaties van de TRC portefeuille is slechts terug te vinden in een appendix.

Corio wist de bezettingsgraad van de favoriete winkelcentra in het eerste kwartaal met 96,8 redelijk op peil te houden. Bovendien stegen de huren op nieuwe en verlengde huurcontracten met circa 3 procent.

Hetgeen niet uitzonderlijk goed is, maar zeker ook niet slecht in de huidige omstandigheden. Het resulteerde uiteindelijk in een netto huurinkomen dat 4,6 procent hoger lag dan over dezelfde periode vorig jaar.

Spanje slecht
Sterke dissonant in de cijfers is Spanje. Hier stonden bezettingsgraad (91,1 procent) en nieuwe huren (min 28 procent) wel sterk onder druk en liggen de prestaties ver onder die van de overige regio’s.

Naar omstandigheden goed
Daarmee maakt Corio het desondanks naar omstandigheden goed. Naar omstandigheden, want het economisch tij zit bepaald niet mee en dan mogen deze prestatie bevredigend worden genoemd.

Topman Gerard Groener zei daar over: “Het is bemoedigend om te zien hoe onze strategie veerkracht toont in de huidige lastige macro-economische omstandigheden.


Ons operationeel resultaat wijst erop dat we in staat zijn de impact van de economische trends het hoofd te kunnen bieden. Onze focus op FMPs blijkt de juiste te zijn.”

Traditionele winkelcentra presteren slechter
Maar hoe anders is het beeld bij het overige gedeelte van de portefeuille, de traditionele winkelcentra.

De prestaties op belangrijke indicatoren als aantal bezoekers (min 4,4 procent) en bezettingsgraad (91,2 procent) van de winkelcentra en ook de ontwikkeling van de nieuwe huren (min 11,7 procent) laten een dramatisch veel slechter beeld zien, dan de FMP portefeuille.

De TRC portefeuille is goed voor een waarde van 1,4 miljard euro en circa 20 procent van de totale portefeuille. De winkelcentra worden over een periode van 3 tot 4 jaar verkocht. Tot die tijd drukken ze aanzienlijk op de prestaties van Corio als geheel.

Verkopen gestart
Het is maar goed dat Corio voortvarend van start is gegaan met de verkoop van deze objecten. Inmiddels is een team samengesteld dat de verkopen gaat uitvoeren en worden onderhandelingen gevoerd over de verkoop van bezittingen met een waarde van 250 miljoen euro.

Als dat proces over een aantal jaren is afgerond en de economische situatie wat rooskleuriger is geworden, kan pas worden gesteld dat Corio weer volledig is hersteld.

LEES OOK:

14 februari 2012

4 december 2012

9 november 2012

8 augustus 2012

19 augustus 2011

11 mei 2012

6 mei 2011

 3 mei 2010

 18 november 2009


Gerelateerde artikelen

Nieuwe Frans-Nederlandse vastgoedreus in de maak
29-07-2014

Het bod van het Franse Klépierre op vastgoedfonds Corio is geen knock…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}