VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bouwbedrijf draalt met reorganisatie bij woningbouw

Bij de jaarcijfers zei BAM-topman Nico de Vries dat het bedrijf bovenop de kosten zit. Als de markt verslechtert snijdt BAM in de capaciteit. Een kwartaal later blijkt dat het bedrijf toch één ontwikkeling heeft gemist: het wegvallen van investeringen door woningcorporaties.

BAM heeft in het eerste kwartaal 1,426 miljard euro omgezet. Dat was 4 procent minder dan in de eerste maanden van 2012.

De opbrengsten daalden bij bouw en techniek (-4 procent) en vastgoed (-60 procent).  Volgens BAM ontwikkelt de neergang van de Nederlandse huizenmarkt zich volgens verwachting. Er zijn geen tekenen van herstel.

Dat de verkoop van woningen in het slop zit is geen nieuws. Wat daar volgens bestuursvoorzitter De Vries recent is bijgekomen is dat grote investeerders, in het bijzonder woningcorporaties, op dit moment alle investeringen uitstellen.

“We hebben gezien dat de woningcorporaties alle investeringen hebben stopgezet. De vraag is wanneer zij weer naar de markt komen.”

De Vries voorziet dat BAM dit jaar om deze reden mogelijk een nieuwe reorganisatie zal moeten doen. “De herstructurering die we hebben gedaan was amper in woningbouw. Als we zien dat het nodig is zullen we dat dit jaar doen.”

In een analistencall werd De Vries donderdag gevraagd of hij deze ontwikkeling niet eerder had moeten zien aankomen en dus eerder had moeten ingrijpen.

“Een half jaar geleden was niet zo duidelijk dat corporaties en investeerders hun investeringen bijna volledig stop zouden zetten”, was zijn verweer.

Dat is een betwistbare uitspraak. De reden voor het stilvallen van de investeringen is de aankondiging van hervormingen op de huurmarkt vorig najaar door het nieuwe kabinet.

Corporaties moeten onder meer een nieuwe belasting gaan betalen en het huurprijzensysteem gaat op de schop.

Vrijwel direct toen dit bekend werd, was duidelijk dat dit impact zou hebben op de investeringen door woningcorporaties. Topman Theo Bruijninx van Ballast Nedam zei eind januari ook tegen Effect dat het bedrijf de gevolgen meteen had gemerkt. Het is dus bijna niet mogelijk dat BAM deze ontwikkeling niet heeft kunnen zien aankomen.

De Vries zei eerder dit jaar dat BAM de kosten heel scherp in de gaten houdt. “In 2012 en ook in de jaren daarvoor hebben we er bovenop gezeten. Elke keer dat de toekomst somber was hebben we de capaciteitskraan dichtgedraaid”, luidde het bij de publicatie van de jaarcijfers begin maart.

Maar wat betreft de woningbouw lijkt het er sterk op dat het bedrijf er niet bovenop heeft gezeten. Gevraagd of de verliezen in de woningbouw de rest van het jaar zullen aanhouden moest De Vries dan ook bevestigend antwoorden.




Gerelateerde artikelen