VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sleuteljaar voor optimistisch Docdata

E-commerce-dienstverlener Docdata is een voor het bedrijf spannend jaar goed gestart. Grote klant Zalando valt grotendeels weg, waar het bedrijf uit Waalwijk compensatie voor zal moeten vinden.

Docdata leverde eind vorige maand een overtuigend bericht af over het eerste kwartaal.

Hoewel er geen harde winst en omzet cijfers werden genoemd, was de toonzetting .

Sterke groei
De onderneming laat weten dat de omzet over de eerste drie maanden "sterk" is gestegen. Dat zou moeten betekenen dat de verkopen met 20-30 procent zijn toegenomen.Deze groei wordt vooral gedragen door het E-commerce service bedrijf.

Docdata verzorgt voor retailers de gehele logistieke afwikkeling van online-bestellingen tot aan de elektronische betaling en eventuele retourzending aan toe.

Gunstig is ook dat het andere onderdeel, IAI Industrial Systems (‘IAI'), dit jaar al enkele systemen heeft afgeleverd, waar dat vorig jaar niet het geval was.

IAI is een wereldwijd actief bedrijf dat allerlei technische machines maakt voor onder meer documentbeveiliging en paspoorten.

De omzetwaarde van het orderboek van IAI is de afgelopen drie maanden verder gestegen van 6,7 miljoen euro eind 2012 tot 9,6 miljoen euro.

Van het totale bedrijfsresultaat van 11,0 miljoen euro over 2012, droeg IAI slechts 2 ton bij. Daar zit dus behoorlijk wat upside.

E-commerce in beweging
Docdata mag zich in de markt voor uitbestede zogeheten ‘e-fulfilment' diensten in zowel de Benelux als Duitsland tot de top drie spelers rekenen.

Dat neemt niet weg dat het in Waalwijk even slikken was toen bekend werd dat de grootste klant Zalando het backoffice werk voortaan zelf gaat doen.

Dat impliceert dat DocData de komende drie jaar een substantieel deel, het bedrijf geeft geen concrete percentages, van de E-commerce omzet gaat missen.

Docdata heeft goede papieren andere klanten te vinden, maar de komst van grote klanten blijft vooralsnog uit. Grote ketens blijven zitten waar ze zitten of doen het werk zelf.

Wel heeft DocData sterke banden met die andere grote klanten als Bol.com, V&D en de Bijenkorf. Al deze ketens en recent vooral Bol.com zijn druk doende hun online assortiment uit te breiden. Dit biedt kansen maar geeft ook onzekerheid.

Bol.com/Ahold
Bol.com, sinds, vorig jaar eigendom van Ahold, is onlangs een eigen woonwinkel begonnen, nadat het niet lang geleden al klus- en tuinartikelen en een dierenspeciaalzaak had toegevoegd. Ook winkelketen Albert Heijn gaat steeds meer producten via internet verkopen.

Beide bedrijven hebben zelfs de strategie steeds meer dezelfde producten te gaan voeren, waarbij aanbod van Bol.com ook in de schappen van Albert Heijn te vinden zijn. Gestart is met de nieuwste Sony Reader voor het digitaal lezen van boeken.

In rap tempo zullen bijna alle filialen van Albert Heijn in Nederland en België een Bol.com afhaalpunt krijgen. De grootste supermarktketen van Nederland beschikt natuurlijk over een zeer dicht netwerk.

Daarnaast stampt Albert Heijn afhaalpunten voor online bestelde boodschappen uit de grond. Hier kunnen uiteraard ook Bol.com bestellingen worden afgehaald en geretourneerd.

Nodige onzekerheid
Meer volumes bij grote klanten is uiteraard positief voor Docdata, maar Zalando toont aan dat als klanten te groot worden zij kunnen besluiten de backoffice in eigen beheer te nemen.

In de bestuurskamer in Waalwijk weten ze dat maar al te goed. Het bedrijf heeft dan ook zijn strategie gewijzigd.
Het zal zich meer op kleine internetwinkels richten en additionele diensten gaan aanbieden waaronder analyses en marktonderzoek. Zo kunnen kleine klanten sneller groot worden.

Een verdere internationalisatie zal ook noodzakelijk zijn. Al met al spannende tijden voor het smallcapfonds, waarbij optimisme en overtuigingskracht kunnen helpen.
Gerelateerde artikelen