VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vredelievende Fransman trekt Cryo-Save binnen

Het gaat hard bij Cryo-Save. Begin deze maand kreeg het een nieuwe grootaandeelhouder, nu een nieuwe topman. Als de ontwikkelingen in dit tempo doorgaan kan het Damrak zomaar een van de nieuwste beursfondsen verliezen.

De Zwitserse branchegenoot Salveo maakte begin mei bekend dat het een belang heeft in Cryo-Save van 27 procent.

Cryo-Save liet aanvankelijk weten geen idee te hebben waar Salveo vandaan kwam, laat staan wat de intenties van het bedrijf en zijn eigenaar Frederic Amar zijn.

Inmiddels heeft er overleg plaatsgevonden. Salveo heeft duidelijk gemaakt dat het bestuurders wil benoemen bij Cryo-Save en dat er een buitengewone aandeelhoudersvergadering moet komen.

Bestuursvoorzitter Arnoud van Tulder heeft besloten dat voor hem de tijd is gekomen om te gaan. Hij wordt opgevolgd door de begin dit jaar binnengekomen Evi Mattil.

Slechte prestaties
In een open brief die Amar enkele dagen geleden de wereld in stuurde wees hij op de slechte prestaties van Cryo-Save. Hij stelde het bedrijf zoveel als het toelaat te willen steunen. Om de vraag te beantwoorden wat die hulp kan inhouden is het aardig te kijken naar de achtergrond van Salveo en zijn eigenaar.

Salveo is volgens het Zwitserse kvk-register eind 2011 opgericht. Het biedt zijn diensten aan in twaalf Europese landen en Rusland en Oekraine. De stamcellen worden opgeslagen in het laboratorium van het bedrijf Swiss Biobank in de buurt van Geneve en Lausanne.

Deze onderneming heeft een wat langere bestaansgeschiedenis. Swiss Biobank werd in 2005 voor het eerst geregistreerd in het kvk-register. Mede-oprichter was de van oorsprong Algerijnse arts Djamel Medjahed.

Medjahed was de chief scientific officer van Swiss Biobank, maar volgens zijn Linkedin-profiel is hij vorig jaar gestopt bij het bedrijf dat inmiddels in liquidatie is. De huidige directeur van Swiss Biobank is Christian Furrer, ook de directeur van Salveo.

Invloed
Dan Amar. De Fransman schetste in zijn open brief ook kort zijn eigen achtergrond. Na een studie farmacie is hij in de telecom gestapt.

Hij richtte in 1995 Axis Telecom op dat in Frankrijk vooral de zakelijke markt bediende. Dit bedrijf, later omgedoopt tot A Télécom, is volgens Amar uiteindelijk verkocht aan Tiscali. ABN Amro Capital France, toen een investeringsfonds van de Nederlandse bank, was een van de aandeelhouders.

Samenvattend: een relatief gefortuneerde Fransman met een medische achtergrond is enkele jaren geleden in de stamcellen is gestapt. Hij neemt een belang in de grootste Europese speler en laat zijn invloed direct gelden bij het bedrijf.

Cryo-Save liet donderdag weten dat de partijen gaan kijken hoe ze kunnen samenwerken. Tussen de Europese landen waar de bedrijven zitten, is relatief veel overlap. Net als Cryo-Save zit Salveo groot in Zuid-Europa.

Een aardig detail is dat Salveo ook in het vaderland van Amar zijn diensten aanbiedt. Cryo-Save besloot vorig jaar Frankrijk te laten wat het was, nadat de Franse overheid eerder gedane beloften niet was nagekomen. Dit betekende dat het enkele miljoenen euro's moest afschrijven op eerder gedane investeringen.

Geruststelling
Deze Franse flop was de voorbode van meer slecht nieuws voor Cryo-Save. Eind vorig jaar moest 14 miljoen euro worden afgeschreven op overnames in onder meer Zuid-Europa.

De intenties van Amar zijn in zijn eigen woorden ‘vredelievend'. Maar op de beurs wordt er toch rekening mee gehouden dat de zetten van Salveo een voorbode zijn van een volledige overname van Cryo-Save. De koers is de afgelopen maand ongeveer 40 procent gestegen.

Als het zover komt, verliest de Amsterdamse beurs weer een beursfonds, bovendien een beursfonds dat relatief kort genoteerd is geweest aan het Damrak.




Gerelateerde artikelen