VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

03 juni 2013

Geen bod wel machtsgreep bij Cryo-Save

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De hoop van beleggers op een openbaar bod van het Zwitserse Salveo op Cryo-Save is de grond in geboord. Salveo-eigenaar Frederic Amar doet zonder bod een greep naar de macht bij de stamcelbank.

Maandag kwam er meer duidelijkheid over de intenties van Salveo dat sinds begin vorige maand met 27 procent de grootste aandeelhouder van Cryo-Save is. Het is de bedoeling dat Cryo-Save Salveo overneemt.

Amar moet daarna de bestuursvoorzitter van het bedrijf worden. Verder wil Salveo een commissaris benoemen bij Cryo-Save.

De exacte voorwaarden van de deal moeten nog worden uitgewerkt. Het is niet uitgesloten dat Cryo-Save een overnamesom zal betalen voor Salveo, zo bleek uit de woorden van Walter van Pottelberge de voorzitter van de raad van commissarissen.

"Over de waarde is a priori niets gezegd. We gaan een waardeberekening doen, een inventarisatie en dan een onderhandeling", zei hij in een toelichting.

Officieel
Van Pottelberge  kan niets zeggen over de activiteiten van Salveo, bijvoorbeeld hoeveel stamcelmonsters het bedrijf jaarlijks opslaat. "Dat zijn dingen die allemaal officieel moeten binnenkomen."

De partijen gaan teams samenstellen om de onderhandelingen te voeren. "Het team Salveo bepalen ze zelf, het team Cryo-Save zullen wij ook zelf willen regelen. De voorzitter speelt daar een rol in en advocaten."


Als er een deal is zal deze worden voorgelegd aan de aandeelhouders tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Deze vergadering zal uiterlijk 20 november worden gehouden.

Machtsgreep
Die ruime termijn is het gevolg van het feit dat Cryo Save de zogeheten responstijd heeft ingeroepen.

Deze ‘pauzeknop’ maakt het bedrijven mogelijk maximaal 180 dagen bedenktijd te nemen als aandeelhouders een onderwerp op de agenda van de aandeelhoudersvergadering willen zetten dat kan leiden tot een wijziging van de strategie. Volgens Cryo Save is dat met het wensenlijstje van de Luxemburgse evenknie het geval.

In die periode zou constructief overleg met deze en andere aandeelhouders moeten plaatsvinden.Sinds eind 2008 is deze responstijd in de wet vastgelegd. Cryo Save is het eerste bedrijf in Nederland dat deze maatregel nu van stal haalt.

Dit alles betekent dat Amar en Salveo geen openbaar bod op Cryo-Save gaan doen. Tegelijkertijd krijgt Amar wel de controle over de Nederlandse stamcelbank. Als dit volgens plan loopt is de grootste aandeelhouder straks de bestuursvoorzitter van het bedrijf en is één van de vier commissarissen door hem benoemd.

Met 27 procent heeft Amar bovendien in de praktijk waarschijnlijk een overgrote meerderheid in de aandeelhoudersvergadering. De opkomst in 2012 was namelijk nog geen 35 procent van de uitstaande aandelen.

Het is dus niets minder dan een machtsgreep die Amar pleegt bij Cryo-Save. Op de beurs viel het nieuws maandag slecht. Het aandeel daalde in de ochtend tot 9,5 procent.

Die ruime termijn is het gevolg van het feit dat Cryo Save de zogeheten responstijd heeft ingeroepen.


Gerelateerde artikelen

Compromis Cryo-Save en Amar verandert niets aan verhoudingen
10-10-2013

Cryo-Save en zijn grootaandeelhouder Salveo begraven de strijdbijl. Er is …

Lees verder

Cryo-Save staat zwak tegenover grootaandeelhouders
12-09-2013

Cryo-Save heeft van de Ondernemingskamer de tijd gekregen om zijn opties te…

Lees verder

Grootaandeelhouder Salveo zet coup op Cryo-Save door
26-07-2013

On-Nederlands taferelen bij Cryo-Save. Grootaandeelhouder Salveo is het wac…

Lees verder

Vredelievende Fransman trekt Cryo-Save binnen
31-05-2013

Het gaat hard bij Cryo-Save. Begin deze maand kreeg het een nieuwe grootaan…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}