VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Opschonen huishouding biedt SNS Reaal perspectief

Eenmalige kosten vertroebelen het cijferbeeld bij SNS Reaal. De rompactiviteiten -de bank en verzekeraar- zijn behoorlijk winstgevend. Dat die op last van ‘Brussel’ uit elkaar worden gehaald, is haast onvermijdelijk.

443 miljoen euro is het respectabele nettoresultaat van de bank (SNS Bank) en verzekeraar (Reaal en Zwitserleven) in 2012.

Het winstcijfer houdt geen rekening met eenmalige posten en daarvan presenteerde het nieuwe management onder leiding van oud-Achmea topman Gerard van Olphen er nogal wat.

In totaal 1,4 miljard euro in 2012 en nog eens twee miljard euro is verwerkt in de eerste kwartaalcijfers van dit jaar.

Klusje 
In een uitgebreid vraaggesprek met zakenzender RTLZ liet topman Van Olphen weten dat SNS Reaal op het goede spoor zit en een “heel gezond kernbedrijf” heeft.

Sterker nog, Van Olphen zei “eigenlijk wel zeker te weten dat de belastingbetaler zijn geld terug gaat krijgen”. Op 1 februari injecteerde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zo’n 3,7 miljard euro in de bank-verzekeraar.

“Maar we hebben er nog wel een klusje aan om dat waar te maken”, aldus de bestuursvoorzitter.

Het begin is er. Na een uitstroom van 2,5 miljard euro aan spaargeld op het hoogtepunt van de publicitaire hype eind januari, heeft SNS Reaal met 35 miljard euro inmiddels een record aan spaartegoeden onder beheer.

En met hypotheken in Nederland is het concern volgens Van Olphen “top of the bill”.

Over kwakkelonderdeel Property Finance was hij ook helder. Het commercieel internationaal vastgoed is “veel riskanter en dat risico heeft zich ook gemanifesteerd”. “Afschrijvingen op dat vastgoed zijn de redenen waarom het bedrijf in de problemen is gekomen”, aldus Van Olphen.

Opschoonoperatie 
De klus begon met een onvervalste opschoonoperatie van de bedrijfsbalans. De toekomstige winstcapaciteit van de bezittingen is nog eens kritisch bekeken.

Conclusie: wat SNS Reaal ooit dacht te kunnen gaan verdienen met bankieren en verzekeren is niet langer haalbaar.

Ook bij een genationaliseerde systeembank lijkt het recept bij een bestuurswissel te zijn om niet voorzichtig te zijn met verliezen nemen.

Behalve brekebeen Property Finance moest vooral de verzekeringspoot eraan geloven. Zowel levens- als schadeverzekeringen zijn minder in trek, waardoor goodwillverliezen van 260 miljoen euro zijn genomen. Bij pensioenverzekeraar Zwitserleven nam Van Olphen voor 224 miljoen euro aan afwaarderingen.

En traditiegetrouw moest op Property Finance nog eens 813 miljoen euro worden afgeboekt.

Daarvan was het grootste deel (766 miljoen euro) een verliespost op slechte leningen, de rest voor het uit de boeken schrappen van goodwill dat SNS Reaal nog op haar balans had staan als gevolg van de overname van de vastgoedpoot eind 2006.

Strafmaatregelen 
Flinke afboekingen, maar niet alles. In het eerste kwartaal van 2013 kwam daar nog eens een kleine twee miljard euro bij. 

De verliezen zijn zo hoog omdat in één klap alle door de Staat bij de nationalisatie verwachte afschrijvingen op Property Finance zijn genomen. De Staat dicteerde dus de opschoonoperatie.

Zo snel als mogelijk zal de vastgoedfinancieringspoot uit de balans van SNS Reaal worden gelicht.

Een andere vastgoedbeheerorganisatie zal zich namens de Staat over die projecten gaan ontfermen, die na een trits aan miljardenafschrijvingen nog een boekwaarde hebben van vijf miljard euro. Het beheer daarvan zal voor rekening en risico van de Staat zijn.

Druk Europese Commissie
Die afsplitsing is een eis van de Europese Commissie, maar ‘Brussel’ eist waarschijnlijk meer “strafmaatregelen”, zoals Van Olphen het verwoordde.

Hij verwacht dat SNS Reaal verder moet ontvlechten door verzekering- of bankonderdelen te verkopen. “We moeten er serieus rekening mee houden dat we de balans met 25 tot 60 procent moeten verkorten. We zijn in zware onderhandelingen met Brussel”.

Eind 2012 was de bedrijfsbalans 133 miljard euro groot, zo’n tien procent van het balanstotaal van ING. De verzekeringsactiviteiten zijn goed voor ongeveer veertig procent van alle SNS bezittingen.
 
LEES MEER:

6 juni 2013

22 april 2013

21 februari 2013

21 februari 2013

15 februari 2013

8 februari 2013

8 februari 2013

5 februari 2013

9 februari 2013

1 februari 2013

1 februari 2013

31 januari 2013

28 januari 2012


Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen