VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Brunel schroeft cashbonussen terug na fraude

Detacheringsbedrijf Brunel werd dit voorjaar ernstig in verlegenheid gebracht door een fraudezaak in de Verenigde Staten. Het bedrijf laat de top een klein beetje meelijden met de aandeelhouders.

De commissarissen van Brunel hebben besloten de bonus van de top bij te stellen toen de fraude aan het licht was gekomen.

Uit het beloningsrapport van de raad van commissarissen blijkt dat bestuursvoorzitter Jan Arie van Barneveld over 2012 een cashbonus heeft gekregen van 175.000 euro.

Dat is duidelijk minder dan een jaar eerder toen hij bovenop zijn jaarsalaris 3 ton bonus kreeg.

Financieel topman Rob van der Hoek zag zijn cashbonus dalen van 150.000 euro over 2011 naar 37.500 euro over 2012. De commissarissen constateren dat Van der Hoek, in tegenstelling tot Van Barneveld, zijn kwalitatieve doelen niet heeft gehaald.

Wat dat precies betekent is niet duidelijk, maar het ligt voor de hand dat het te maken heeft met zijn vertrek. Kort na het naar buiten komen van de fraude gingen Brunel en Van der Hoek in goed overleg uit elkaar.

Ondanks het niet halen van zijn kwalitatieve doelen heeft Van der Hoek wel 40.000 opties gekregen als lange termijn beloning. Deze opties hadden op het moment van uitgifte een waarde van 277.000 euro. Omdat Van der Hoek uit dienst is gegaan zijn de opties echter vervallen.

De gewezen financieel topman heeft daarnaast wel een vertrekpremie gekregen van een jaarsalaris. Dit was in lijn met zijn contract en de code Tabaksblat, zo laat directeur Finance en Control Peter de Laat weten. Van der Hoek krijgt behalve een jaarsalaris ook zes maanden opzegtermijn uitbetaald.

Fikse schade
Aandeelhouders van Brunel hebben dit voorjaar flinke schade opgelopen door de fraude. De koers zakte meteen hierna met ongeveer een vijfde en is sindsdien niet echt hersteld.

De verantwoordelijken lijden een beetje mee. Financiële man Van der Hoek moet op zoek naar een nieuwe baan, maar voor bestuursvoorzitter Van Barneveld is 2012 uiteindelijk niet meer dan een mager jaar na een aantal vette jaren.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen