VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Topman praat koers TomTom (weer) omhoog

De koers van TomTom stijgt hard op uitlatingen van topman Harold Goddijn over een mogelijke opsplitsing van het bedrijf. Het is niet de eerste keer dat de navigatiebaas zijn aandeel omhoog praat.

In een interview met NRC Handelsblad zei topman Harold Goddijn van TomTom zaterdag dat zijn bedrijf zich beraadt zich op een afsplitsing van de consumententak, die de gps-systemen maakt (de kastjes).

Goddijn zei dat de moeizaam draaiende consumententak de werkelijke waarde van het bedrijf verhult.

Door de opkomst van de smartphone daalt de vraag naar navigatiekastjes ieder jaar met 10 tot 15 procent. Hierdoor haken investeerders af.

Maar volgens Goddijn heeft TomTom voldoende groeimogelijkheden. Zijn opmerking zetten de koers van het aandeel maandagmorgen vlak na opening ruim acht procent hoger op 4,10 euro.

Opnieuw
Of Goddijn zijn ideeën voor opsplitsing al heeft besproken met grote investeerders is niet bekend. Duidelijk is wel dat hij nieuwe wegen zoekt om waarde te creëren voor zijn aandeelhouders en dat horen beleggers doorgaans graag.

Het is echter niet de eerste keer dat het aandeel opveert uit hoop op een overname of het afstoten van activiteiten. Al sinds TomTom samenwerkt met Apple gebeurt dat geregeld.

De op ophanden zijnde overname van het Israëlische satellietnavigatiebedrijf Waze door Google maakt TomTom de laatste onafhankelijke aanbieder van navigatiediensten die wereldwijd actief is.

Google wil omgerekend ongeveer een miljard euro betalen voor Waze, TomTom zit momenteel in dezelfde prijsklasse: de beurswaarde is nu met 900 miljoen euro zelfs lager dan de overnameprijs van Waze, dat niet veel meer is dan een start-up met een populaire gratis app.

Gering
Op een koers van iets meer dan vier euro is de koerswinst van TomTom van de laatste maanden niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat voor beleggers die al wat langer in het aandeel zitten.

Het bedrijf was een groot succesverhaal in het eerste decennium van deze eeuw. TomTom ging op 27 mei 2005 naar de beurs voor 17,50 euro en in maart 2006 zat TomTom al in de AEX. De aandelen liepen op tot bijna 70 euro, waarbij de beurswaarde 8 miljard was. 

Daarna ging het bergafwaarts. In 2007 kocht TomTom kaartenmaker TeleAtlas voor drie miljard euro. Dat kostte het bedrijf bijna de kop, omdat het grootste deel van de overnamesom werd geleend.

Grootste stijger
Pas in 2009 besloot TomTom de schuldenberg af te bouwen door nieuwe aandelen uit te geven, op een koers die veel lager was dan ten tijde van de overname. De verkoop van de navigatiekastjes stond toen al onder druk door de snelle opkomst van navigatie via mobiele telefoons.

Een paar jaar van dalende omzetten en een flink verlies in 2011 drukte de koers van het aandeel zelfs onder drie euro en in 2012 kukelde TomTom weer uit hoofdindex.

Het is dan ook even wennen na zeven jaar in de AEX, maar aan het begin van deze beursweek is TomTom de grootste stijger in de Midkap index.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen