VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grote beloften en klein bier bij Pharmings stap naar China

Pharming trekt naar China, het land van de grote beloften. Het deel van de deal dat meteen harde cash oplevert, een licentie voor Ruconest, is echter klein bier.

Pharming maakte de strategische samenwerking met het Shanghai Institute Of Pharmaceutical Industry (SIPI), een dochter van staatsbedrijf Sinopharm, maandag bekend.

De Chinezen gaan het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe producten op basis van technologie van Pharming voor hun rekening nemen.

Als producten vervolgens het registratietraject bij de Amerikaanse of Europese geneesmiddelenautoriteiten in gaan, trekken de partijen samen op. SIPI krijgt dan de rechten voor de Chinese markt, Pharming die voor de rest van de wereld.

Bestuursvoorzitter Sijmen de Vries is enthousiast als altijd: "Iedereen vraagt ‘wat doe je met het technologieplatform', dit is het antwoord. We hebben nu voor productontwikkeling een partner die enorm kapitaalkrachtig is en die een enorm belang heeft om voor China betaalbare biotechnologische producten te krijgen."

SIPI gaat aan de slag met Factor VIII, een product voor de behandeling van hemofilie en een andere indicatie voor de werkzame stof in Ruconest, het enige product dat Pharming op de markt heeft gebracht.

Samenwerking
De Vries ziet echter andere mogelijkheden in de samenwerking. "We gaan ook kijken naar behandeling van kanker op basis van antilichamen."

Naast deze productontwikkelingen die nog heel ver van de markt afstaan, heeft Pharming ook een deal gesloten voor Ruconest. SIPI krijgt het exclusieve recht om het middel voor de behandeling van zwellingen van zachte weefsels, op de Chinese markt te brengen.

Pharming krijgt hiervoor een betaling van 840.000 euro. Als SIPI een licentie heeft verworven om Ruconest inderdaad te gaan verkopen, volgt een mijlpaalbetaling van nog eens 300.000 euro.

Op herhaling
In 2010 sloot Pharming een soortgelijke deal voor de Europese markt met het Zweedse SOBI. Het kreeg toen een eerste betaling van 3 miljoen euro. Nadat er Europese goedkeuring was voor het op de markt brengen van Ruconest, kreeg Pharming een mijlpaalbetaling van 5 miljoen euro.

In vergelijking met deze deal en die voor de Amerikaanse markt, is dit de deal voor China dus klein bier. De Vries erkent dit ook en wijst erop dat de markt in China nog niet ontwikkeld is.

"In China staat een ziekte als angio oedeem niet aan de top van ieders prioriteitenlijst. Het is niet zoals in de VS waar 60 procent van de patiënten al ontdekt is. Een heleboel dokters weten niet wat het is."

Ver weg
De zet naar China biedt Pharming-beleggers een nieuw perspectief op toekomstige groei en inkomsten. De nadruk legt daarbij, zoals altijd bij Pharming, echter wel op de verre toekomst en niet op de nabije toekomst.




Gerelateerde artikelen