VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

19 juli 2013

Groei is er uit bij Vopak

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Na jaren van stevige winstgroei en zelfs opwaartse winstbijstellingen moet Vopak nu de verwachtingen temperen. Beleggers zijn ‘not amused'.

De onstuimige groei die tankopslagbedrijf Vopak de afgelopen jaren heeft ten toon gespreid stokt.

De afgelopen vijf jaar is het bedrijfsresultaat (ebitda) voor bijzondere posten met liefst 138 procent gestegen en de nettowinst met 70 procent.

Beleggers trokken die goede prestaties voortvarend door in de koers, die in een half decennium drie keer over de kop ging.

Sinds de koerspiek tot boven de 58 euro eind november vorig jaar is inclusief de actueel koersdaling van ruim 5 procent sprake van een correctie van ruim een kwart.

Winstwaarschuwing
Een terechte koersdaling, zo blijkt. Bij de laatste cijferrapportages waren al de eerste haarscheurtjes zichtbaar en nu komt het Rotterdamse bedrijf met een heuse winstwaarschuwing.

De eerder afgegeven voor bijzondere posten geschoonde ebitda-verwachting van 760-800 miljoen euro wordt neerwaarts bijstelt tot 730-780 miljoen euro.

Aangezien er vorig jaar op operationeel niveau 763,6 miljoen euro werd verdiend, impliceert dit dat er dit jaar zelfs mogelijk sprake kan zijn van een winstdaling.

Problemen in thuisland
Waar Vopak in de regio's Noord-Amerika, Azië en het Midden-Oosten een gezonde vraag naar zijn opslagdiensten ervaart, wringt de markt dicht bij huis, de Rotterdamse haven.

De Rotterdamse haven ondervindt duidelijk veel hinder van de eurocrisis, zo bleek ook uit de halfjaarcijfers van Havenbedrijf Rotterdam die vrijdag bekend werden. Minder overslag en minder opslag door het ontbreken van verwachte prijsstijgingen spelen de haven parten.

Een afgenomen vraag naar de opslag van ruwe olie, diesel en biobrandstof zet de bezettingsgraad van de terminals onder druk en daarmee de resultaten van Vopak.

Over de eerst jaarhelft rapporteert het concern een historisch lage bezettingsgraad van 88 procent, tegen nog 91 procent het jaar ervoor. De bezettingsgraad in Rotterdam zal nipt boven de 80 procent liggen.

Daarbij komen ook nog hogere pensioenlasten en opgelopen vertraging bij een project in Spanje.
Vopak voorziet vergelijkbare omstandigheden in de tweede jaarhelft, wat het bedrijf tot de verlaagde winstprognose brengt.

Positief over lange termijn
De dienstverlener in tankopslag ziet de verdere toekomst nog altijd met vertrouwen tegemoet.

Het wereldwijde gebruik van energie zal naar verwachting blijven toenemen en datzelfde geldt voor de geografische onbalans tussen productie en (industriële) consumptie. Hierdoor zal een gezonde vraag blijven naar transport en opslag van energie, chemicaliën en plantaardige oliën.

Vopak blijft dan ook bij de prognose om in 2016, het jaar waarin het zijn 400-jarig bestaan viert, een geschoonde ebitda van 1 miljard euro te realiseren.

Met de recente winstwaarschuwing en gebrek aan grote projecten wordt dit nog een hele uitdaging.


Gerelateerde artikelen

Vopak doet meer met minder en houdt resultaten op peil
Vopak onderuit op flink lagere winstverwachting
23-04-2014

Beleggers sturen het aandeel Vopak nog maar eens verder omlaag nadat het be…

Lees verder

Nauwelijks positieve verrassingen bij Vopak
28-02-2014

Vopak waarschuwde er al eerder voor: de recordwinst uit 2012 is in 2013 ni…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}