VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips plukt vruchten kostenbesparingen

Philips heeft in het tweede kwartaal van dit jaar het bedrijfsresultaat opgeschroefd. Een lagere kostenbasis helpt het bedrijf enorm. 

Philips heeft het bedrijfsresultaat (EBITA) met 30 procent opgevoerd naar 530 miljoen euro. Dat was duidelijk beter dan de 516 miljoen euro die analisten hadden verwacht voor het tweede kwartaal.

De vergelijkbare omzet steeg met 3 procent tot 5,7 miljard euro en dat was vooral te danken aan de consumentendivisie Consumer Lifestyle, waar voorheen de grootste pijnpunten zaten.

Het lijkt erop dat het kostenbesparingsprogramma (‘Accelerate’) zijn vruchten begint af te werpen.

Lagere kostenbasis 
Zowel in opkomende markten als in westerse landen presteerde de consumentendivisie goed. De hoofdpijndossiers van de televisies en consumentenelektronica zijn eruit en koffiezetters, scheerapparaten en tandenborstels koopt men in crisistijd blijkbaar nog wel.

'Accelerate' zit nu in het derde jaar en heeft tot op heden 673 miljoen aan jaarlijkse besparingen opgeleverd, waarvan 202 miljoen in de eerste helft van dit jaar.

Dat heeft er mede toe geleid dat de nettowinst kon verdrievoudigen tot 317 miljoen euro, wat neerkomt op 0,35 euro per aandeel. Die winst per aandeel werd ook geholpen door het aandeleninkoopprogramma van 2 miljard euro dat in het afgelopen kwartaal werd afgerond.

Er staan nu 906 miljoen aandelen uit, dat waren er vijf jaar geleden nog bijna 1,1 miljard.'

Doelvast

Philips houdt vast aan de doelen voor de rest van het jaar, maar toont zich enigszins bezorgd over de economie.

In het eerste kwartaal kampten twee van drie Philipsdivisies nog met tegenvallende omzetten.

De divisie Verlichting draait wat beter maar blijft kwetsbaar voor de slechte situatie in de bouwsector en Gezondheidszorg blijft gevoelig voor bezuinigingen bij overheden en instellingen.

De omzet van Gezondheidszorg kromp in het tweede kwartaal met 2 procent, maar de orderinname liet een groei zien van 7 procent. Bij Verlichting was de groei 2 procent, onder meer dankzij meevallende verkoop van autoverlichting.

Technisch plaatje positief
Het aandeel Philips is klokslag twaalf uur de grootste stijger in de AEX (+ 3,6%) en staat op het hoogste niveau sinds januari 2011.

Technische analisten worden daar heel vrolijk van.

De koers was eind juni al opgeveerd vanaf de horizontale steunlijn rond 20,50 euro en is nu ‘doorgebroken’: de toppen van de laatste jaren rond 23,50 en 24 euro zijn opwaarts gepasseerd. Het is voor de ‘trendwatchers’ even de vraag of deze uitbraak stand houdt.

Op korte termijn valt een aandeel na zo’n uitbraak namelijk vaak weer even terug op de oude weerstand, die dan - als alles goed gaat - een steunlijn wordt. Op wat langere termijn liggen dan hogere toppen in het verschiet.

De Tour de France is voorbij, maar Philips zou dus wel eens kunnen doorklimmen.



Gerelateerde artikelen