VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

KPN keert terug naar Nederland en België

KPN wil haar Duitse onderdeel E-Plus aan Telefónica Duitsland verkopen. Hoe ziet die deal eruit, zijn er risico’s en wat blijft er van KPN over?

Topman Eelco Blok sprak dinsdag stipt om 9 uur ’s ochtends van “significante” waarde voor aandeelhouders.

Van de flink hogere beursopening (+11%) was rond het middaguur weinig meer over (+2%). Wat zorgde voor de kentering onder beleggers?

Deal
Het bestuur van KPN spreekt van een “overtuigende” (compelling) transactiewaarde voor E-Plus van 8,1 miljard euro.
 
Een premie van 62 procent op de waardering die analisten volgens KPN op het onderdeel plakten.

De deal vertegenwoordigt een waarde van 9 keer het verwachte bedrijfsresultaat voor 2013. Voor KPN in zijn geheel ligt deze zogeheten multiple onder de 5. Ook concurrenten als Vodafone, France Telecom en Deutsche Telecom hebben een lagere waardering dan wat KPN nu vangt voor haar voormalige groeiparel.

Helemaal eerlijk is de vergelijking niet. KPN spreekt van 5 tot 5,5 miljard euro aan samenwerkingsvoordelen - zoals schaalvoordelen en lagere investeringen en operationele kosten - die de samensmelting oplevert. 

KPN geeft geen inzicht in hoe deze 5,5 miljard euro aan voordelen tussen KPN en Telefónica Duitsland is verdeeld. Maar bij eerlijk delen - 2,75 miljard euro voor KPN en 2,75 miljard euro voor Vodafone - blijft er een minder aantrekkelijke multiple over.

Niet alles is cash
Een ander punt is dat de transactiewaarde van 8,1 miljard euro niet op de bankrekening van KPN komt.

KPN ontvangt van Telefonica Duitsland een bedrag van 3,7 miljard in cash en een aandelenbelang van een kleine 25 procent in de nieuwe combinatie. Van die 25 procent schuift KPN vervolgens ongeveer een derde door naar het moederbedrijf van Telefónica uit Spanje. In ruil hiervoor krijgt het Nederlandse concern een bedrag van 1,3 miljard euro overgemaakt.

De totale cashinkomsten bedragen dus 5 miljard euro, waarvan 3,7 miljard euro uit Duitsland komt en 1,3 uit Spanje. Daarbovenop houdt KPN een belang van 17,6 procent in het samenwerkingsverband. Dit belang is 3,1 miljard euro waard als uitgegaan wordt van de “Spaanse” omruilverhouding.

Maar de waarde van dit aandelenbelang kan sterk in waarde schommelen.

KPN heeft afgesproken het aandelenbelang het komende halfjaar niet te verkopen. Daarna zal het concern om de zoveel tijd beoordelen of ze het pakket willen aanhouden.

Onzekerheden
De echte risico’s, en vermindering van de koersstijging, kwamen halverwege de presentatie van Blok aan de orde. 

Aangezien met dit voorgenomen Spaans-Nederlandse huwelijk de nummer 3 en 4 samengaan blijven er in Duitsland maar drie sterke spelers over. Het risico bestaat dat mededingsautoriteiten in Brussel en Duitsland gaan dwarsliggen.

Nieuw zou dit niet zijn. Eurocommissaris Joaquin Almunia stak eerder een stokje voor de overname van TNT Express door het Amerikaanse UPS. 

Blok gaf aan er “vertrouwen” in te hebben om de goedkeuring te krijgen. 

Verder moeten aandeelhouders instemmen met de deal tijdens een speciale aandeelhoudersvergadering. Saillant gegeven is dat KPN grootaandeelhouder Carlos Slim (een kleine 30 procent van de aandelen) nog niet heeft geconsulteerd.

Nieuw KPN
Mocht de deal slagen dan krijgt het belbedrijf een ander gezicht. Zo kan KPN een groot probleemdossier afsluiten: het knellende schuldkorset.

KPN rekent voor dat de zogeheten “leverage rate”, de netto schuld gedeeld door het bedrijfsresultaat, zal terugvallen van 2,2 naar onder de 1,5. De nieuwe “financiële flexibiliteit”  zou het mogelijk maken om investeringen in het netwerk en marketing in Nederland te versnellen.

Ook geeft de 5 miljard euro cash die binnenstroomt KPN de ruimte om het dividendbeleid vanaf volgend jaar te hervatten.

Daar staat tegenover dat het groeiverhaal van KPN wel zo’n beetje over is. Alleen in België, waar KPN via prijsvechter Base opereert, zit nog wat groei, maar dit onderdeel is klein. In Nederland krimpt de omzet al jaren, al moet het snelle 4G netwerken scherp geprijsde bundels (tv, internet en bellen) hier weer voor groei zorgen.

Door de uitverkoop en cashinstroom van 5 miljard euro lijkt het aannemelijk dat KPN steeds aantrekkelijker wordt om helemaal overgenomen te worden. Grootaandeelhouder Slim zal al wel aan het rekenen zijn. 

 De kwartaalcijfers in een notendop
-KPN kwam dinsdag ook nog naar buiten met kwartaalcijfers. Deze laten zien dat het nog steeds sappelen is bij het telecombedrijf.

-De omzet daalde met 8,1 procent tot 2,9 miljard euro. Vooral de omzetdaling bij mobiel met bijna 10 procent toont aan dat klanten steeds minder smsen en bellen.

-De
lieten al zien dat KPN wel terrein wint op het vlak van internet en tv. Het aantal breedbandklanten steeg voor het vierde kwartaal op rij.

-KPN schroefde de investeringen op, onder andere om het 4G netwerk uit te rollen. In de eerste helft van het jaar bedroegen de investeringen 1,1 miljard euro tegenover 967 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

-KPN loopt op schema als het gaat om kostenbesparingen. De effecten hiervan druipen langzaam door in de cijfers.

LEES MEER:

29 juni 2013

13 juni 2013

23 april 2013

 11 april 2013

10 april 2013

22 maart 2013

17 januari 2013

17 januari 2013

18 december 2012

17 december 2012

23 oktober 2012

 15 augustus 2012

9 augustus 2012

 30 juli 2012

24 juli 2012


Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen