VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TomTom: bedreigingen en kansen in kaart gebracht

De kwartaalcijfers van navigatieconcern TomTom vallen goed op het Damrak. Maar er zijn niet alleen lichtpuntjes: een rondje langs de onderdelen van het concern.

In de uitzending van over ondernemerschap is topman Harrold Goddijn opvallend nuchter over het belang van geluk voor succes van een ondernemer. 

Alles kwam begin deze eeuw samen voor de topman van TomTom: de landkaarten waren aanwezig, de GPS techniek was uitgevonden en er bestond de mogelijk om op grote schaal goedkope navigatiekastjes in elkaar te sleutelen.

Het klinkt wat oneerbiedig, Goddijn zag namelijk een kans en greep die in tegenstelling tot ieder ander, maar deze omgevingsfactoren - een vorm van geluk - hebben enorm bijgedragen aan het succes van TomTom.

Maar in de laatste jaren lacht Vrouwe Fortuna de topman van TomTom nog maar weinig toe.

De transformatie van hardwarebedrijf (verkoop van navigatiekastjes) naar softwarebedrijf (leveren van slimme navigatieoplossingen) gaat moeizaam.

De halfjaarcijfers bevestigen dit weer, al zijn er ook lichtpuntjes. Een rondje langs de activiteiten van TomTom.

1. Stabilisatie bij kastjes
Het probleem is bekend. In Europa daalde de omvang van de hele markt voor navigatiekastjes met 14 procent tot 2,1 miljoen systemen in het tweede kwartaal, in de Verenigde Staten klapten het aantal verkochte exemplaren zelfs met 27 procent in elkaar tot 1,3 miljoen kastjes.

Gegeven dit umfeld is het knap dat TomTom een omzet boekte van 108 miljoen euro uit navigatiekastjes, ongeveer gelijk aan dezelfde periode vorig jaar.

Het concern kon het marktaandeel in Europa laten groeien van 44 naar 50 procent, maar het hielp ook mee dat TomTom vorig jaar problemen had met leveringen door problemen met GPS chips, waardoor de vergelijkingsbasis gunstiger was.

Goddijn gaf aan dat hij verwacht dat de verkoopprijzen van kastjes niet verder zullen dalen, waardoor de marge niet nog meer optaters krijgt. 

Binnenkort komt TomTom met een aantal nieuwe slimmere navigatiekastjes en een GPS horloge, dat volgens Goddijn goed ontvangen is in de Verenigde Staten.

De grote vraag is of de nieuwe initiatieven er voor kunnen zorgen dat deze divisie na jaren weer gaat groeien.  

2. Inbouw onder druk
Ondanks de krimp in de laatste jaren bij de consumententak  (voornamelijk navigatiekastjes) is deze nog goed voor ongeveer twee-derde van de omzet van 250 miljoen euro in het tweede kwartaal.

De rest moet komen uit de drie overige divisies, waarvan “automotive”, oftewel de inbouw van navigatiesystemen bij grote automerken, het grootst is.

Dat TomTom zijn kaarten op dit onderdeel zet is niet onlogisch, maar wel wat ongelukkig: door de malaise op de (Europese) automarkt heeft deze divisie het zwaar. De omzet daalde van 60 miljoen euro in het tweede kwartaal van vorig jaar naar 52 miljoen euro dit kwartaal.

Ook lijkt de onderhandelingspositie van TomTom ten opzichte van de autobouwers beperkt. De marge over de eerste helft van jaar (TomTom geeft geen inzicht in de marges op kwartaalbasis) was met minus 2,8 procent negatief.

Voor de langere termijn wijzen analisten op de groeipotentie van de divisie. Recent maakte TomTom bekend deals te hebben gesloten met Fiat, Toyota, Mercedes en PSA Citroen.

Deze, en nieuwe contracten, zullen pas in de komende jaren tot zichtbaar worden in de financiële cijfers. Hierbij zou wat bof helpen, bijvoorbeeld in de vorm van herstel in de autobranche.

3 Software klein maar groeiend 
De omzet bij de divisie “Licenties”, het verhuren van digitale kaarten aan derden, en “Zakenoplossingen”,  bouwen van systemen waarmee bedrijven hun wagenparken kunnen coördineren en monitoren, daalde niet in het tweede kwartaal.

Bij Licenties bleef de omzet van 29 miljoen euro exact gelijk aan vorig jaar. Dit is een prestatie omdat Google een groot contract opzegde. Een aangekondigde samenwerking met Blackberry en het Canadese Yellow Page moet de omzet verder verbeteren.

De divisie Zakenoplossingen liet als enige stevige groei zien. De omzet steeg hier met 13 procent tot 20 miljoen euro ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar. Het aantal klanten groeiden met 29 procent tot 269 duizend en nieuwe softwaresystemen moet hier voor verdere groei zorgen.

Hoewel de omzet van deze divisie hard groeit is deze met 20 miljoen euro op een omzet van 250 miljoen euro in het tweede kwartaal beperkt. Maar de winstmarge van de tak bedraagt meer dan 30 procent. Ter vergelijking bij de divisie consumenten is deze maar 4 procent.

Zakenoplossingen draagt nu al het meeste bij aan de winst van TomTom, en met een beetje geluk, zal dit alleen maar toenemen.

LEES MEER:

1 juli 2013

23 april 2013

12 februari 2013

30 oktober 2012

16 oktober 2012

24 juli 2012

12 juni 2012

25 april 2012

28 februari 2012


Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen