VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nutreco moet komende maanden pieken

Nutreco ligt niet wakker van een paar tegenvallers in de eerste jaarhelft. De diervoederproducent denkt de rest van het jaar nog voldoende doelpunten te kunnen maken.

De eerste zes maanden van dit jaar verkocht Nutreco 5 procent minder dier- en visvoer in vergelijking met 2012.

Toch steeg de omzet per saldo met 2 procent tot 2,4 miljard euro. Nutroco wist zijn prijzen met 7 procent te verhogen.

Het bedrijfsresultaat kwam uit op 94 miljoen euro. Aan het einde van het eerste kwartaal voorspelde topman Knut Nesse nog een resultaat van 90 miljoen euro.

Dat klinkt goed, maar vorig jaar bleef nog bijna 104 miljoen over onder aan de streep.

Tegenvallers
De afgelopen jaren groeide Nutreco gestaag en met grote regelmaat. In het eerste kwartaal van dit jaar kreeg de onderneming te maken met enkele tegenvallers. Over de eerste zes maanden zijn de gevolgen daarvan ook nog te zien.

De verkoop van visvoer stond in de eerste jaarhelft onder druk door ongebruikelijk lage watertemperaturen in Europa. Hierdoor werd minder zalm gekweekt en dat zorgde voor minder vraag naar voer voor deze vissen.

Die verminderde vraag resulteerde uiteindelijk in een 20 procent lager resultaat.

Binnen de veevoer activiteiten wist alleen het onderdeel Premixen en Speciaal voer zich positief te ontwikkelen. Hier steeg het resultaat met bijna 17 procent, met name door goede winstverbetering in Europa.

De winstmarge steeg hierdoor naar 7,4 procent, waardoor het bedrijf de doelstelling van 7 procent ruimschoots haalde.

De overige activiteiten deden een forse stap terug. Het resultaat bij Mengvoer daalde 28 procent en bij de Vleesactiviteiten, die voornamelijk uit de Spaanse kippenfokkerijen bestaan, daalde het resultaat 36 procent.

Aanhoudend wisselvallig
Hoewel de laatste jaren hard gewerkt is aan verbetering van de winstgevendheid bij de Spaanse vleesactiviteiten en de marktpositie zeer sterk is, zijn de marges laag en blijven de prestaties wisselvallig.

Nutreco lijkt daar nu genoeg van te hebben en verkendt haar mogelijkheden.

Voor beleggers blijft het gissen naar de precieze redenen en motivatie voor de strategische heroverweging, want het bedrijf laat weinig los over de preciese bedoeling van de verkenning. 

Een eventuele verkoop past wel in het beleid van Nutreco. De onderneming richt zich meer en meer op activiteiten met hoge marges: visvoer en speciaal voer voor vee.

De mengvoeractiviteiten verkocht Nutreco om die reden al in Nederland.

Nutreco hield lang vol dat de Spaanse en Portugese activiteiten niet te willen verkopen, maar lijkt nu toch overstag.

Beterschap
Ondanks enkele tegenvallers in het eerste halfjaar en een lager bedrijfsresultaat, verwacht Nutreco over het gehele jaar minimaal een gelijk resultaat over heel 2013 te behalen.

De tweede jaarhelft, die traditioneel veel belangrijker is dan de eerste, compenseert daarmee het teleurstellende begin van het jaar.

LEES MEER:

 18 april 2013

7 februari 2013

26 oktober 2012

18 oktober 2012

26 juli 2012

19 april 2012

27 maart 2012

9 februari 2012

16 januari 2012

20 oktober 2011


Op de hoogte blijven ?



Gerelateerde artikelen