VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Air France-KLM zet mes dieper in organisatie

Er zijn extra kostenbesparingen nodig om Air France-KLM weer structureel winstgevend te krijgen. Na het zwak verlopen eerste kwartaal komt dit niet als een verrassing.

Air France-KLM behoort tot de zwakke broeders binnen de luchtvaartsector. De pijn zit aan Franse kant en in de zeer zwakke balans. KLM is wel winstgevend.

Air France heeft een veel te inefficiënte organisatie en op de grote Franse markt is de concurrentie met prijsvechters Easyjet en Ryanair moordend.

Een grootscheepse reorganisatie genaamd ‘Transform 2015' werd ingezet. Doel: het weer winstgevend krijgen van de organisatie, ook in moeilijke tijden van recessie en hoge olieprijzen.

Ingezet werd op 2 miljard euro aan structurele kostenbesparingen en een schuldreductie van eveneens 2 miljard euro.
Extra maatregelen vereist

Bij de eerste kwartaalcijfers, maar eigenlijk ook al eerder, werd duidelijk dat de kostenreductie niet snel genoeg gaat.

De top van Air France-KLM had de laatste weken via allerlei media-uitlatingen ook al laten doorschemeren dat er additionele maatregelen zouden volgen.

De nieuwe topman Alexander de Juniac en zijn rechterhand Peter Hartman hebben hun zinnen gezet op de verliesgevende middellange Europese vluchten en het vrachtvervoer dat eveneens rode cijfers schrijft.

De precieze invulling van de extra kostenbesparingen zal in de herfst bekend worden gemaakt om deze vervolgens begin 2014 te implementeren.

Duidelijk is wel al dat er nog meer banen zullen verdwijnen. Bij Air France verdwenen vorig jaar al 5.000 banen via een vrijwillige vertrekregeling, welke zal worden uitgebreid.

Beter maar onvoldoende
Air France-KLM heeft over het tweede kwartaal de omzet met 1,2 procent opgevoerd tot 6,58 miljard euro. Hierop werd een positief operationeel resultaat van 79 miljoen euro geboekt, tegen nog een verlies van 79 miljoen euro vorig jaar.

Het is voor het eerst in vijf jaar dat het tweede kwartaal een operationele plus oplevert. Transform 2015 speelt daarin natuurlijk ook rol, maar het is vooral de kerosinerekening die dit kwartaal meeviel.

Door het, ook seizoensmatig, zwak verlopen eerste kwartaal staat de teller na zes maanden op een operationeel verlies van 451 miljoen euro. Een behoorlijke verbetering vergeleken met het verlies van 690 miljoen euro het jaar ervoor, maar wel onvoldoende.

Onderaan de streep leed de luchtvaartmaatschappij over het tweede kwartaal een verlies van 163 miljoen euro (0,55 euro per aandeel) en na zes maanden een verlies van 793 miljoen euro.

Schuldenlast
Waar de kostenreductie hapert, heeft AirFrance-KLM het afgelopen kwartaal wel een grote slag gemaakt bij het verder terugdringen van de nettoschuld. Deze ging omlaag van 5,97 miljard euro naar 5,30 miljard euro.

De luchtvaartmaatschappij speelt vooral veel geld vrij door minder te investeren. De verhouding nettoschuld/ebitda op een twaalfmaands basis daalde van 4,3 ultimo 2012 naar 3,3. Ook hier is nog een slag te maken. Het concern streeft naar een ratio lager dan 2.

De extra maatregelen en de schuldreductie vallen goed op de beurs. Beleggers belonen het fonds met een plus van bijna 2 procent. Sinds eind januari maakte het aandeel een smak van 30 procent.

LEES MEER:

7 juni 2013

3 mei 2013

22 februari 2013

7 december 2012

7 september 2012

25 mei 2012

4 mei 2012

 26 januari 2012

13 januari 2012





Gerelateerde artikelen