VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TNT Express heeft voor winstdoelstelling Europees herstel nodig

De kwartaalcijfers van TNT Express laten zien dat een kleine tegenslag op omzetvlak desastreus kan uitpakken voor de winst. De risico’s en kansen van TNT's operationele hefboom belicht.

Leverage, of hefboom in het Nederlands, is misschien wel het meest voorkomende woord in de financiële katernen van kranten in de laatste vijf jaar.

Overheden, banken, bedrijven en beleggers: iedereen zette de schuldhefboom in, en heeft daar nu spijt van.

Dat werkt zo. Een belegger koopt een aandeel van 10 euro en krijgt 1 euro dividend. Dan maak hij of zij een (dividend)rendement van 10 procent.

Maar leen je 9 euro, dan krik je het rendement op eigen vermogen op naar 100 procent (1 euro dividend op 1 euro eigen inleg), afgezien van wat rentelasten.

Dat gaat goed tot het aandeel daalt; in het voorbeeld is de inleg verdwenen als het aandeel onder de 9 euro komt. 

TNT Express heeft een soortgelijke hefboom: de operationele leverage.

Hoge vaste kosten
Gegeven dat TNT Express ongeveer de helft van de omzet uit Europa haalt is de (geschoonde) omzetdaling van één procentje tot 1,7 miljard euro, niet eens heel teleurstellend te noemen.

Het operationele resultaat stortte echter in elkaar van 97 miljoen euro tot 71 miljoen euro, bijna 27 procent.

De winst- en verliesrekening van het expresbedrijf toont dat een groot deel van de kosten los staat van hoeveel pakketjes er bezorgd worden, de zogeheten vaste kosten.

Dit is anders dan bij bijvoorbeeld uitzender Randstad waar een groot deel van de kosten variabel zijn. Als bedrijven niet naar flexwerkers vragen, hoeft Randstad deze ook niet te betalen.

TNT Express moest in het tweede kwartaal liefst 1,44 miljard euro aan salarissen voor medewerkers overmaken, een bedrag dat slechts een half procent lager ligt dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze salarisstrookjes slokken het grootse deel van de 1,7 miljard euro omzet op.

De afschrijvingen op bijvoorbeeld distributiecentra en vrachtvliegtuigen van enkele honderden miljoenen euro’s, al is een deel hiervan eenmalig vanwege een nieuwe cijferpresentatie, zorgen voor de rest.

Bedrijven met hoge vaste kosten, zoals bijvoorbeeld ook Air France KLM, zijn een weinig appetijtelijke belegging als omzetten onder druk staan. 

Andere kant op
Als verkopen onder druk staan is er maar één manier om de winst te laten groeien: kostenbesparingen. In juni kondigde kersverse topman Tex Gunning een extra besparingsronde in Italië aan, een land waar de inkomsten erg onder druk staan. Maandag zegt hij vast te houden aan zijn besparingsdoelstelling van 220 miljoen euro in 2015.

Dit moet mogelijk maken dat het concern in 2015 een winstmarge van 8 procent behaalt. Dat is ambitieus: in het tweede kwartaal lag de marge met 4,1 procent op iets meer dan de helft van de doelstelling.

Zonder groei van de omzet is het onmogelijk dat TNT Express de doelstelling zal halen. TNT Express geeft aan dat hiervoor een terugkeer naar “normale” economische condities in Europa nodig is, gedefinieerd als een “gematigde” economische groei en 2 procent inflatie.

Hierbij hoort wel een positieve noot. De operationele hefboom werkt, net als de financiële variant, twee kanten op. Als de omzet een impuls krijgt, betekent dit dat iedere euro omzet (nagenoeg) ook voor een euro extra winst zorgt. 

Cijfers TNT Express
- In Europa daalde de omzet het tweede kwartaal met 2,1 procent tot 829 miljoen euro. Het operationeel resultaat daalde 21,3 procent tot 48 miljoen euro. Vooral in Italië en Frankrijk was het slecht zaken doen.

- In Azië, het Midden-Oosten en Afrika is het ook sappelen. De omzet daalde van 305 tot 295 miljoen euro, al is een deel hiervan te verklaren door het sluiten van de binnenlandse pakkettennetwerk in India. TNT spreekt van slechtere handelscondities in China en lagere exportvolumes bij grote klanten.

- Het lek in Brazilië lijkt boven. De verliezen worden ieder kwartaal kleiner. Analisten verwachten dat het onderdeel voor het einde van het jaar is verkocht.

- TNT Express is een van de weinige bedrijven met meer cash dan schulden op de balans. De netto cashpositie bedraagt 287 miljoen euro. Het concern gaat een zeer bescheiden tussentijds dividend uitkeren van 2,2 eurocent per aandeel, ongeveer 40 procent van de genormaliseerde halfjaarwinst.

LEES MEER:

29 april 2013

8 april 2013

18 februari 2013

18 februari 2013

30 januari 2013

14 januari 2013

11 januari 2013

29 oktober 2012

10 oktober 2012

24 september 2012

6 september 2012

7 augustus 2012

7 augustus 2012

30 juli 2012

21 juni 2012

2 mei 2012

22 maart 2012


Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen