VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sterke cijfers en mogelijke split up geven Arseus vleugels

De kogel is door de kerk: Arseus onderzoekt verkoopopties voor zijn minst profijtelijke divisies. Het scenario hangt al langer boven de markt en zorgt nu voor een koersspurt.

Arseus, beursgenoteerd sinds oktober 2007, bestaat uit een viertal divisies. Belangrijkste is Fagron, leverancier van grondstoffen voor klantspecifieke ‘magistrale' medicijnbereiding.

Fagron groeit als kool, zowel autonoom als via overnames, wereldwijd. Deze divisie is daardoor inmiddels goed voor 60 procent van de totale omzet en 77 procent van het bedrijfsresultaat. In 2007 was dat nog respectievelijk 36 en 57 procent.

Ger van Jeveren, ceo van Arseus en nota bene mede-oprichter van Fagron, laat nu weten een studie te zijn gestart naar strategische opties voor de veel minder goed draaiende divisies Healthcare Solutions en Healthcare Specialties.

Het gaat hier de levering van allerlei medische producten en diensten aan tandartsen en zorginstellingen.
Over de informatica-divisie Corilus wordt niet gesproken. Dit onderdeel draait ook bijzonder goed.

Altijd ontkend
Van Jeveren heeft een splitsingsscenario altijd van de hand gewezen vanwege vermeende synergievoordelen.

Met name door de sterke internationalisatie van Fagron komt dat verhaal steeds minder aannemelijk over.

Sterker, de beduidend minder goede prestaties van de Healthcare divisies vormen waarschijnlijk steeds meer een blok aan het been voor een verdere expansie van Fagron.

De met name in de Benelux-opererende Healthcare divisies hebben te lijden van bezuinigingen in de zorg in Europa , waaronder de tandheelkundige vergoedingen.

Arseus is de laatste jaren druk doende deze activiteiten te optimaliseren, waarmee het deze onderdelen feitelijk ook heeft klaargestoomd voor verkoop.

Het afgelopen halfjaar heeft dat geresulteerd in een verbetering van de operationele marge bij beide onderdelen.
Echter, de (r)ebitda-marge van 12,3 procent bij Healthcare Specalties en vooral de 1,2 procent van Solutions vallen in het
niet bij de winstgevendheid van Fagron (24,5 procent) en Corilus 26,2 procent).

Halfjaarcijfers
"Close to unbelievable", zo omschrijft KBC-analist Jan de Kerpel de halfjaarcijfers van Arseus. De koersstijging van ruim 10 procent heeft dan ook zeker met de cijfers van doen.

Met een netto halfjaarwinst van 18,8 miljoen euro (+23 procent) overtreft Arseus de gemiddelde analistenverwachting van 18,0 miljoen euro.

Het is weer Fagron die de show steelt. De grootste divisie boekte in het tweede kwartaal een omzetgroei van 19,5 procent en autonoom liefst 15,6 procent. De (r)ebitda marge steeg van 20,6 procent naar 24,5 procent.

Het bedrijf schrijft deze inderdaad opvallende prestatie toe aan innovaties op het gebied van magistrale bereiding en het verder optimaliseren van de wereldwijde activiteiten van deze divisie.

Financiële positie
Geen wonder dat Arseus zich vooral op Fagron wil richten, een activiteit met structurele groeikansen.

Naar mate mensen ouder worden hebben ze steeds meer behoefte aan klantspecifieke medicatie. En door de toenemende welvaart wordt dit ook voor een steeds grotere groep betaalbaar.

Expansie kost echter geld en met een actuele schuldratio (nettoschuld/ebitda) van 3,14 is er weinig ruimte voor grote overnames. De grens van de bankconvenanten ligt op 3,25.

Van Jeveren verzekerde dan wel dat de schuldratio tegen jaareinde weer rond de 2,5 zal liggen, maar wat geld uit desinvesteringen zal niet verkeerd uitkomen.

Met de aanhoudende bezuinigingsdrift in de zorg zijn de winstkansen voor de beide Healthcare divisies beduidend minder rooskleurig.

Wellicht dat de private equity partijen Waterland en Couckinvest, tezamen in bezit van 37 procent van het aandelenkapitaal van Arseus, het verkoopproces kunnen ondersteunen.




Gerelateerde artikelen