VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

09 augustus 2013

Magere premie América Móvil voor controlerend belang in KPN

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het is América Móvil menens. Het Mexicaanse telecomconcern biedt 2,40 euro voor een aandeel KPN. Een magere premie voor spil KPN in het Europese expansieproject van de Mexicanen.

Het was wachten op de volgende zet in het pokerspel tussen KPN en América Móvil.

Het Mexicaanse telecomconcern van miljardair Carlos Slim heeft sinds vorige week de handen vrij om meer aandelen KPN op te slokken dan de 29,7 procent die het al had.

Op 29 juli zegde América Móvil immers het niet-aanvalsverdrag met KPN.

Weer noviteit 
Het huidige aandelenbelang kreeg América Móvil in handen via een zogeheten partieel openbaar bod. Een tot dan toe niet eerder geziene methode op de Nederlandse beurs om aandelen te bemachtigen. 

Nu krijgen de Mexicanen een andere noviteit op hun naam. Een tender bod is de tweede stap op weg naar een machtsovername.

Die zet moet op zijn minst leiden tot een meerderheidsbelang van 50 procent plus een aandeel in de Nederlandse telecommer, zegt Slim in zijn persbericht.

Mager
2,40 per aandeel biedt América Móvil om zich verder in te kopen. Dat is een premie van slechts 20 procent op de slotkoers van het aandeel de dag voorafgaand aan het bod en een premie van 35 procent gemeten over de gemiddelde koers van de laatste dertig dagen.

Niet buitenproportioneel en ronduit mager als er rekening mee wordt gehouden dat Slim een controlerend belang (meer dan 50 procent) wil bemachtigen waardoor hij KPN, dat een spilfunctie vervult in zijn Europees expansieavontuur, helemaal naar zijn hand kan zetten.

Zo rekenen analisten op een winst van KPN over 2014 van 16,2 cent per aandeel. De koers-winstverhouding (op basis van het bod) kom dan dus op 14,8.

Beleggers betalen 16,5 keer de winst voor het Oostenrijkse Telecom Australia, waar Slim overigens ook grootaandeelhouder van is. De aandelen van het Zweedse Tele2 (17x), Deutsche Telecom (13,7x) en Swisscom Austria (13,2x) hebben een vergelijkbare waardering als Slim nu op KPN plakt.

Rug
Slim slaat toe op een moment dat KPN op de rug ligt. Het concern moet fors investeren in het netwerk (voor televisie en internet) en marketing, terwijl de inkomsten onder druk staan.

América Móvil kijkt hier even doorheen en ziet kansen, bijvoorbeeld voor het ultrasnelle 4G netwerk en groei in triple play pakketten (tv, bellen en internet).

Echte lange termijn beleggers zullen met weemoed terugkijken naar het parcours dat KPN aflegde sinds november 2001. Toen nam Ad Scheepbouwer een weliswaar gehavend met schuld overladen en bijna potentieloos bedrijf onder zijn hoede, maar in het decennium dat volgde verviervoudigde de koers van KPN.

Steekspel
Carlos Slim presenteert het bod nu als een vriendelijke poging, maar KPN en América Móvil zijn al een jaar verwikkeld in een steekspel om de macht.

Met een meerderheidsbelang zegt Slim de samenwerking tussen beide bedrijven te willen vergroten en mogelijkheden voor kruisbestuiving verder te willen intensiveren.

KPN meldt in een eerste reactie het ongevraagde bod te gaan bestuderen. Tegelijkertijd blijft topman Eelco Blok bij zijn voornemen om de Duitse dochter E-Plus voor omgerekend 8,1 miljard van de hand te doen.

Dat zal door Slim weer als plaagstoot zijn ervaren, maar América Móvil wil nog niet publiekelijk melden of ze bij die verkoop gaat dwarsliggen of deze zal steunen.

Na die deal zou Base, traditioneel de nummer drie van de Belgische markt voor mobiele telefonie, nog de enige buitenlandse KPN-dochter zijn.

Slim is vorig jaar in KPN gestapt om een uitvalsbasis in Europa te bouwen. In dat plaatje past ook zijn investering in de Oostenrijkse telecomoperator die ook actief is in onder andere Wit-Rusland, Bulgarije en Kroatië.

Nu gaat de saga een nieuwe fase in en is het wederom afwachten wie van beide partijen welke kaart gaat trekken.


Gerelateerde artikelen

KPN heeft geen spreiding meer en dat is te zien aan de resultaten
KPN heeft geen spreiding meer en dat is te zien aan de resultaten
27-10-2017

KPN is sinds de verkoop van de Belgische en Duitse activiteiten geen intern…

Lees verder

kpn orange omzet
Winstgevendheid KPN in top Europese telecom
Winstgevendheid KPN in top Europese telecom
27-07-2017

Maar het aandeel blijft relatief duur

Lees verder

kpn telecom
Curieus effect ECB-beleid: KPN en PostNL kopen eigen schuldpapier tegen negatieve rente
KPN spiegelt sterke dividendstijging voor, maar tijden van weleer zullen niet herleven
KPN spiegelt sterke dividendstijging voor, maar tijden van weleer zullen niet herleven
07-03-2016

KPN spiegelt aandeelhouders een stijging van het dividend voor. Dat wordt d…

Lees verder

dividend kpn telecom

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}