VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kan América Móvil (heel) KPN wel betalen?

Zelfs voor de rijkste man ter wereld is KPN geen kleine uitgave. Voor América Móvil, Slims bedrijf is KPN niet makkelijk alleen te verorberen Welke minder conventionele mogelijkheden heeft Carlos Slim om KPN over te nemen?

Bij de Amerikaanse beursopening vrijdagmiddag zetten beleggers het aandeel América Móvil (AM) ruim 7 procent lager.

Aandeelhouders van het Mexicaanse bedrijf lijken in te zien dat de prooi KPN moeilijk te verteren lijkt.

Met 4,2 miljard uitstaande KPN aandelen en een prijs van 2,40 euro vertegenwoordigt het bod een totale waarde van 10,25 miljard euro.

Slim heeft al een kleine 30 procent dus zal de Mexicaan nog ongeveer 7 miljard euro moeten bijstorten als hij alle aandelen wil hebben. Maar dan is AM er nog niet, want ook KPN's schulden moeten richting Mexico.

Analisten verwachten dat de nettoschuld van KPN tegen het einde van dit jaar een kleine 10 miljard euro zal bedragen. Dit is overigens in een scenario waarin het Duitse onderdeel E-Plus binnenboord blijft en niet wordt verkocht aan Telefónica Duitsland.

Dit lijkt niet onwaarschijnlijk aangezien Slim vooral interesse in dit onderdeel zal hebben en waarschijnlijk voldoende tegenstemmen heeft in de nog te houden aandeelhoudersvergadering om de deal af te laten ketsen.

Schulden in Peso's
De totale overnamesom, aandelen plus schulden, bedraagt dus 17 miljard euro. Het is de vraag of AM dit bedrag kan ophoesten.

Het persbericht van AM rept geen woord over de financiering van het bod.

Natuurlijk is AM een sterke speler in groeilanden als Mexico, Brazilië en Columbia, maar de eerste scheurtjes in het belverdienmodel beginnen ook zichtbaar te worden aan de andere kant van de oceaan.

In Mexico en Columbia zorgt een toenemende regulering van beltarieven voor druk op de winsten.

Kredietbeoordelaars houden de schuldpositie nauwlettend in de gaten. Zo geeft Fitch aan dat haar A rating neerwaarts zal worden bijgesteld als de leverage ratio - de nettoschuld gedeeld door het bedrijfsresultaat - over een langere periode tussen de 1,5 en 2 schommelt.

Zonder overname van KPN rekenen analisten op een ratio van 1,55 eind 2013, die weliswaar daalt tot 1,43 in 2014. Maar als AM 7 miljard euro in contanten neerlegt en de schuld van 10 miljard op haar eigen balans zet, verslechtert die verhouding sterk.
AM koopt met KPN veel schuld voor weinig bedrijfsresultaat
 
Jaar 2012 2013 2014
ebitda AM 15,4 15,1 15,3
ebitda KPN 4,5 4 3,9
ebitda AM+KPN 20 19,1 19,2
nettoschuld AM 21,8 23,3 22
nettoschuld KPN 12,6 9,6 9,6
Overnamesom 7 7 7
nettoschuld AM+KPN 41,4 39,9 38,6
leverage rate (nettoschuld/bedrijfsresultaat) 2,1 2,1 2
*Bedragen zijn consensus van door Bloomberg geraadpleegde analisten in miljarden euro's

Geen geld, wel aandelen
In dit scenario stijgt de ratio de komende jaren tot boven de 2. Het is onwaarschijnlijk dat Carlos Slim dit laat gebeuren.

Zeker indien rekening wordt gehouden met het feit dat 2,40 euro . Een eventueel hoger bod zal nog zwaarder op de balans drukken.

Maar Slim is niets voor niets de rijkste man ter wereld. Er zijn een aantal mogelijkheden om met weinig cash toch KPN over te nemen.

Zo kan Slim instemmen met de verkoop van het Duitse E-Plus waardoor de nettoschuld van KPN in een keer daalt met 5 miljard euro. Hierdoor zou de schuldenratio ook een pak verbeteren, al zou een downgrade van AM onafwendbaar blijven omdat ook het bedrijfsresultaat uit Duitsland niet meer meetelt.

Wat betreft de overname van de KPN aandelen, kan AM eigen aandelen uitgeven. Al lijkt het er op dat beleggers gezien de koersdaling overtuigd moeten worden. Positief punt voor AM hierbij is dat maar 21 procent van de aandelen nodig zijn om een meerderheid van stemmen te hebben bij belangrijke besluiten.

Hulp van derden
Ook kan AM er voor kiezen samen te werken met andere partijen. Zo is bekend dat het Amerikaanse AT&T, dat ook nog eens een belang heeft in AM, graag overnames in Europa wil doen.

Dan is samenwerking met bijvoorbeeld een private equity partij ook nog een optie. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij ketchupmaker Heinz dat in februari werd overgenomen door de investeringsmaatschappij van Warren Buffett en private equity fonds 3G Capital voor 23 miljard dollar.

Een laatste scenario waar marktvorsers rekening mee houden is dat dit een potje Mexicaans blufpokeren is. Slim dreigt met een overname om een hogere overnameprijs voor het Duitse onderdeel E-Plus los te peuren.

Dat zou een bonus betekenen voor AM. Niet alleen toucheert KPN een hoger overnamebedrag, ook wordt de overnemer van het Duitse onderdeel, Telefónica,verzwakt. Dit Spaanse bedrijf is weer een grote concurrent van AM in Zuid-Amerika.



Gerelateerde artikelen