VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beschermingsconstructie KPN alleen inzetten voor hogere prijs

In het spel rond KPN heeft zich een nieuwe speler gemeld. De beschermingsstichting wil dat KPN belager América Móvil snel klare wijn schenkt over haar intenties. Een terechte oproep, zolang de stichting maar niet gaat dwarsliggen.

De beschermingsstichting van KPN is in opperste straat van paraatheid gebracht.

Zo veel is duidelijk uit de verklaringen van een woordvoerder van de stichting () tegen BNR Nieuwsradio en financieel persbureau Bloomberg.

Volgens die beschermingsstichting moet América Móvil het beleggend publiek informeren over haar bedoelingen met KPN.

Onduidelijkheid
‘Op dit moment is sprake van veel onduidelijkheid over de intenties van América Móvil met KPN’, aldus een woordvoerder.

Ook moet het bedrijf van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim volgens de stichting snel duidelijk maken of ze de geplande verkoop van KPN Duitse onderdeel E-Plus nou steunt of niet.

Volgens de laatste berichten wil KPN's die verkoop doorzetten en zal in de komende weken een aandeelhoudersvergadering bijeen worden geroepen om daarvoor akkoord te vragen.

América Móvil heeft sinds juli een aandelenpakket van 29,77 procent opgebouwd in KPN en kan hierdoor dwarsliggen op die vergadering.

Invloedrijk
Dat de stichting zich nu voor het eerst publiekelijk uitlaat over de hectiek rond het telecombedrijf is een signaal dat de stichting op scherp staat.

Het vijfkoppige bestuur van die beschermingsstichting, waar onder andere oud-Ahold bestuurder en advocaat Peter Wakkie en voormalig VNO NCW voorman Jacques Schraven deel van uitmaken, kan veel gewicht in de schaal leggen.

Volgens de statuten kan het bestuur van die stichting bij een ‘bedreiging van de continuïteit, onafhankelijkheid en identiteit’ evenveel preferente aandelen (minus 1 aandeel) opnemen als het aantal gewone aandelen KPN (4,27 miljard) dat op dit moment is geplaatst.

Daarmee zou de stichting alle andere aandeelhouders - en dus ook Carlos Slim - verwateren en op een haar na een controlerend belang krijgen in KPN.

Bondgenoot?
Op de Nederlandse velden is deze constructie eerder bij ASMI ingezet als afweerpoging voor invloed van buitenaf.

Het was een voorbeeld van hoe het niet moet, met als doel aandeelhouders buitenspel zetten.

De stichting bij KPN kan juist als bondgenoot van beleggers gaan optreden en haar invloed ten faveure van aandeelhouders doen gelden.

Alleen al de dreiging met het van stal halen van de preferente aandelen kan KPN helpen aan een krachtigere onderhandelingspositie om een hoger bod van Slim te ontlokken.

Maar het moet niet zo zijn dat de stichting de preferente aandelen opeist enkel en alleen om een blokkade op te werpen en uitsluitend oog heeft voor het behouden van de zelfstandigheid van KPN.

Kader - KPN versus América Móvil
- De oproep van de stichting komt op een moment dat América Móvil en KPN beleggers in het telecomconcern laten bungelen.

- Beide partijen zijn al maanden verwikkeld in een stormachtige relatie. Outsiders hebben geen idee welke kaart door welke hoofdrolspeler op tafel zal worden gelegd.

- 9 augustus kwamen de Mexicanen met een nieuwe plotwending. Carlos Slim wil door middel van een bod van 2,40 per aandeel (een zogeheten tender bod) minimaal 50 procent in KPN bemachtigen.

- Die zet kwam twee weken nadat KPN-topman Eelco Blok wereldkundig maakte zijn Duitse sterdivisie E-Plus te willen verkopen aan het Spaanse Telefonica.

- Waarschijnlijk tegen het zere been van de Mexicanen, die Duitsland zullen beschouwen als cruciaal speelveld van hun Europese expansieplan en E-Plus niet kwijt willen.  


9 augustus 2013

29 juli 2013

23 juli 2013

29 juni 2013

13 juni 2013

23 april 2013

11 april 2013

10 april 2013

22 maart 2013

17 januari 2013

17 januari 2013

18 december 2012

17 december 2012

23 oktober 2012

15 augustus 2012

9 augustus 2012

30 juli 2012

24 juli 2012


Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen