VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

15 augustus 2013

Nieuw recordresultaat Aalberts op losse schroeven

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Wim Pelsma van Aalberts Industries is één van de weinige topmannen die al vroeg in het jaar een prognose voor heel 2013 durfde afgeven. Helaas moet hij daar nu enigszins op terug komen.

Na een winstdaling van 7 procent over de eerste jaarhelft lijkt een nieuwe recordwinst er niet meer in te zitten voor Aalberts, terwijl Pelsma dat min of meer had beloofd.

Hij rekende op een nieuwe recordwinst, na de 135 miljoen euro van vorig jaar, gelijk aan 1,40 euro per aandeel.

Aalberts Industries weet door een uitgekiend product- en technologieportfolio aan verscheidene industriële segmenten al jaren de economische zwakte goed te doorstaan.

Topman Pelsma spreekt nu over een winst per aandeel in lijn met 2012. Daarmee kan hij zich nog verschuilen achter een kleine toename van 1 procent van het aantal uitstaande aandelen door stockdividend.
De nieuwe prognose wordt hem door beleggers toch niet in dank afgenomen. De koers daalt een paar procent.

Halfjaarcijfers
Bij de tussentijdse verslaggeving over het eerste kwartaal had het bedrijf geen concrete omzet- en winstcijfers verstrekt. Wel was duidelijk dat door de strenge winter de start wat traag was geweest.

Het tweede kwartaal is naar eigen zeggen dan ook beter verlopen. Dat heeft echter niet kunnen voorkomen dat de omzet over het eerste halfjaar met 1 procent is gedaald tot 1.016.5 miljoen.

De nettowinst (voor amortisatie) is zelfs met 7 procent teruggevallen tot 73,0 miljoen euro, oftewel 0,67 euro per aandeel.

Zowel qua omzet als resultaat schiet Aalberts daarmee tekort bij de gemiddelde analistenverwachting.
En datzelfde geldt voor de min of meer vlakke winstontwikkeling die Pelsma nu prognosticeert. Analisten hadden gemiddeld een groei van de winst per aandeel met 2,8 procent in hun spreadsheets staan.

Oprichter weg
Misschien nog opvallender dan de winstwaarschuwing is de aankondiging dat oprichter, boegbeeld en jarenlange topman Jan Aalberts bij de aandeelhoudersvergadering op 22 april 2014 terugtreden zal terugtreden uit de directie.

Bij zijn vertrek als bestuursvoorzitter 2012 wist hij beleggers nog te behoeden voor het tijdperk "Na Aalberts" door aan te blijven als "president", een functie die voor hem was geschapen. Over een paar maanden legt hij ook die functie neer.

Ver weg
Aalberts Industries zoekt het steeds verder weg van huis. In de verslagperiode heeft het een drietal projecten gestart in Polen, India en China en zijn bestaande activiteiten in groeimarkt Oost-Europa uitgebreid.

Het andere segment Flow Control, waar Aalberts allerlei producten en processen levert voor vloeistof- en gastransport, winst omzet en resultaat wel aardig op niveau te houden.

Vlak resultaat
Aalberts spreekt over moeilijkere marktomstandigheden dan vorig jaar. Dat het dit jaar afstevent op een min of meer vlakke winst per aandeel valt wat tegen gezien eerder uitspraken, maar blijft een goede prestatie.

De focus op efficiency, verhoging van innovatiesnelheid en sterkere verkooporganisatie betaalt zich uit.
Daar staat tegenover dat de reeks aan weliswaar kleine overnames die Aalberts ook onder Pelsma pleegt het verschil nog niet kunnen maken.


Gerelateerde artikelen

Aalberts moet succesvol groeimodel beter gaan ondersteunen
Aalberts moet succesvol groeimodel beter gaan ondersteunen
03-11-2017

‘Goedkoop’ bedrijven overnemen en die vervolgens even winstgevend maken als…

Lees verder

Aandeelhouders aalberts groei
Familiebedrijven doen het beter
Familiebedrijven doen het beter
04-10-2017

Volgens analisten van de Belgische bank KBC kan het verstandig zijn een fli…

Lees verder

beurs aandelen
Aalberts stelt beleggers gerust zonder concrete cijfers te noemen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}