VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vopaks jubileumfeest kan nog ernstig verstoord worden

Na de winstwaarschuwing vorige maand valt in de halfjaarcijfers van Vopak vooral op wat ontbreekt: zicht op spoedig marktherstel. Dat brengt de jubileumdoelstelling voor 2016 in gevaar.

Hoewel de onstuimige groei van de afgelopen jaren al eerder haperingen begon te vertonen, viel de onvervalste winstwaarschuwing van Vopak precies een maand terug beleggers toch rauw op hun dak.

Ongetwijfeld waren de verwachtingen over het bedrijf ook te hoog. Op de piekkoers van 58 euro eind november 2012 werd bijna 20 keer de verwachte winst voor 2013 betaald.

Inmiddels is de gemiddelde winstverwachting van analisten neerwaarts aangepast van rond de 3 euro per aandeel tot circa 2,55 per aandeel.

De koers is harder teruggevallen, maar een koers-winstverhouding van bijna 17 is nog altijd stevig te noemen.
En door de hoge waardering is het dividendrendement beperkt tot iets meer dan 2 procent.

Dat alles betekent dat het aandeel bij een volgende tegenslag gevoelig blijft voor koersdalingen. Een tegenslag zou het loslaten van de jubileumdoelstelling kunnen zijn.

Optimisme
Dat Vopak zo'n hoge waardering kreeg in de markt is, ook achteraf, te begrijpen. Het concern is het grootste onafhankelijk tankopslagbedrijf ter wereld is met tanks op de belangrijkste strategische locaties.

De aanhoudende groeikansen die Vopak ziet spreekt beleggers ook aan. Vraag is nu hoe realistisch deze groeiramingen zijn.

Per eind juni beschikte Vopak over 29,2 miljoen kubieke meter (cbm) aan opslagruimte. Dit zal eind dit jaar zijn aangegroeid tot 29,9 miljoen cbm.

Voor eind 2015 staat een uitbreiding van nog eens ruim 15 procent gepland.
Verdere expansie is nodig om de doelstelling van 1 miljard ebitda in 2016 te realiseren. In dat jaar viert Vopak zijn 400-jarig jubileum.

Dat betekent dat nieuwe veelal schaarse bouwlocaties gevonden moeten worden en de bouwvergunning rond moeten komen.

Grootste risico voor Vopak om de doelstelling te missen is dat de tanks te veel onderbezet blijven. Klanten zijn terughoudend met het aangaan van contracten.

Ceo Eelco Hoekstra ziet al deze risico's wel , maar houdt toch vast aan de doelstelling. Hierbij benadrukt hij wel dat het goed managen van de kosten hierin een essentieel onderdeel is.

Voor dit jaar rekent het Rotterdamse concern op een ebitda van 730-780 miljoen euro, tegen 764 miljoen euro over 2012.

Om de doelstelling te halen zal het ebitda de komende drie jaar met gemiddeld 10 procent moeten stijgen. Geen sinecure, gezien het feit dat er dit jaar in het geheel geen winstgroei is.




Gerelateerde artikelen