VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Overnamebod América Móvil moet omhoog na E-Plus verkoop

América Móvil zou een verkoop van de Duitse KPN-dochter E-Plus willen blokkeren, zo werd gedacht. Maar die deal gaat gewoon door. Alle ogen zijn nu gericht op de overnameplannen van de Mexicanen.

Nu KPN ruim 500 miljoen euro meer ontvangt voor E-Plus, moet América Móvil die extra opbrengst verwerken in haar voorgenomen overnamebod.

Dat betekent dat de biedprijs per aandeel KPN met minstens een dubbeltje omhoog moet.

Op basis van het aantal bij beleggers uitstaande aandelen KPN (4,5 miljard), kan het bod 11 eurocent hoger, ofwel de extra losgeweekte 500 miljoen euro dat ieder aandeel KPN toekomt.

Maar of de Mexicanen zo ver zullen gaan is twijfelachtig, omdat ze inzetten op een meerderheidsbelang.

Historisch
Een in vele opzichten historische machtsstrijd ontspon zich de afgelopen maanden om KPN.

Terwijl het KPN-bestuur E Plus van de hand wilde doen om de schuldenlast te verlagen en over boekjaar 2014 weer wat geld te hebben om het dividend te hervatten, deed grootaandeelhouder (29,77 procent) América Móvil als tegenstoot een bod op het hele bedrijf.

Dat voedde de speculatie dat de bemoeienis van de Mexicanen met het telecombedrijf was ingegeven door KPN's voetafdruk in Duitsland.

En zo was alles en iedereen rond KPN wekenlang maar met een ding bezig: wat wil de Mexicaanse grootaandeelhouder met het Duitse onderdeel E-Plus?

Verlossende woord
Bestuur, commissarissen, beleggers en zelfs de beschermingsstichting van KPN, die América Móvil een hak kan zetten, waren in afwachting van het verlossende woord van de Mexicanen.

Dat kwam vandaag. De verkoop van E-Plus heeft hun zegen, maar koper Telefónica moet wel met meer geld over de brug komen.

América Móvil-eigenaar Carlos Slim neemt dus ook genoegen met een kleiner KPN dat alleen in Nederland en België actief is.

In plaats van 8,1 miljard euro die topman Eelco Blok aanvankelijk had uit onderhandeld met Telefónica, beurt het KPN nu omgerekend 8,55 miljard euro voor haar voormalige strategische pijler.

Groter belang
Van die som vloeit ook onder de nieuwe verkoopovereenkomst vijf miljard euro in contanten naar het Haagse hoofdkantoor.

Wat wel is veranderd, is het aandelenbelang dat KPN in Telefónica Duitsland krijgt.

Dat was 17,6 procent en gaat nu naar 20,5 procent. Tegelijkertijd geeft het bedrijf aan Telefónica een zogenoemde call-optie voor maximaal 2,9 procent van de aandelen in Telefónica Duitsland, die een jaar na de levering van E-Plus kan worden uitgeoefend.

De uitoefenprijs van die optie voor het 2,9 procent belang is vastgesteld op 510 miljoen euro. Die prijs wordt wel aangepast voor rente- en dividendbetaling op het aandelenbelang.

Op 2 oktober mogen beleggers een oordeel vellen over de transactie tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering (bava). Dat is inmiddels een formaliteit geworden.

Vuist op tafel
Het eerste bod op E-Plus was al niet mager te noemen.

Bij het verhoogde bod ligt de transactiewaarde nog eens ruim 500 miljoen euro hoger. Bij een verwacht bedrijfsresultaat (ebitda) voor E-Plus van rond de 900 miljoen euro betekent dit een multiple (ondernemingswaarde ten opzichte bedrijfsresultaat) van ongeveer 9,6.

Dat is mooi geprijsd. Dit verhoudingsgetal ligt bij zowel de verkoper KPN (4,9), koper Telefónica (5,5) als América Móvil (5,1) op ongeveer de helft hiervan.

Die degelijke prijs is voor het grootste deel het gevolg van forse synergievoordelen, bijvoorbeeld het gebruik maken van elkaars netwerk, door KPN geschat op 5 tot 5,5 miljard euro voor beide partijen. 

KPN kreeg hier bij de eerste deal al een aanzienlijk deel van, maar dankzij de vuist-op-tafel tactiek van Slim beurt KPN nog meer.

Patstelling
Met deze handdruk lijkt een echte patstelling voorkomen.

Maar de beide kemphanen mogen dan weliswaar nader tot elkaar zijn gekomen met betrekking tot E-Plus, heet hangijzer is nog altijd het in de maak zijnde overnamebod van de Mexicanen.

América Móvil laat namelijk weten dat zij bij haar eerdere bod van 2,40 per aandeel blijft.

Topman Blok en zijn commissarissen zijn nog druk doende dit overnamebod te wegen. Over niet al te lange tijd zullen ze met een officieel standpunt naar buiten moeten treden.

Terwijl KPN in de onderlinge gesprekken het Mexicaanse kamp zover wilde krijgen om de E-Plus verkoop te steunen, zou América Móvil op haar beurt graag een goedkeuringstempeltje van KPN krijgen voor haar overnameplannen.

Op stal
Dan zou zijn bod niet langer vijandig zijn. Beleggers zouden dan makkelijker over de streep te halen zijn en ook de beschermingsstichting van KPN kan dan op stal blijven.

Die stichting kan bij een ‘bedreiging van de continuïteit, zelfstandigheid of identiteit' van het bedrijf evenveel aandelen opnemen als op dat moment bij het beleggend publiek uitstaan.

América Móvil zal dat scenario nog altijd willen voorkomen.




Gerelateerde artikelen