VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

KPN moet zich nu sterk maken voor een beter bod

De tussenkomst van de beschermingsstichting heeft KPN en América Móvil weer aan de onderhandelingstafel gebracht. KPN moet zich nu sterk maken voor een  beter bod.

Na stevige druk aan KPN van beleggers om een standpunt in te nemen over het Mexicaanse bod komt het belbedrijf donderdagochtend met een bericht.

“De Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen van KPN zijn in continue, constructieve gesprekken met América Móvil in overeenstemming met hun fiduciaire verplichtingen”, zo meldt het bericht.

Tegelijkertijd wegen bestuurders en commissarissen de belangen van aandeelhouders, werknemers en klanten, waarbij de “vitale rol van KPN in de Nederlandse maatschappij” expliciet wordt genoemd. KPN hecht aan de vertrouwelijkheid van deze gesprekken.

Bij normale overnames zou het slechts 3 alinea’s tellende bericht non-nieuws zijn, maar in het overnamegevecht om KPN ligt dat anders.  

1 stap terug 2 vooruit
De toenadering tussen beide partijen was de inzet van de beschermingsstichting die ongeveer 2 weken geleden een gifpil inzette. Voorzitter van de stichting, Jacques Schraven, oefende een optie uit, waardoor het aandelenkapitaal op een aandeel na verdubbelde en belager Carlos Slim de facto buiten spel stond.

Deze time out heeft partijen gedwongen weer met elkaar te praten. Nu is de taak aan president-commissaris Jos Streppel en topman Eelco Blok van KPN om  voor aandeelhouders een beter bod af te dwingen.

kan zonder meer bestempeld worden als mager Ook moet KPN denken aan waarborgen die kleinere aandeelhouders na het bod moeten beschermen. América Móvil heeft de intentie uitgesproken het bod gestand doen als het 50 procent plus één aandeel in handen heeft.

Dat zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat de Mexicanen de beoogde dividendhervatting van KPN kunnen  blokkeren. Ook op andere punten, zoals bijvoorbeeld overnames of desinvesteringen, zou KPN waarborgen moeten inbouwen voor kleinere aandeelhouders, of in ieder geval de bedoelingen moeten weten van América Móvil.

Carlos Slim zal een vaardig pokerspeler zijn. América Móvil laat donderdagochtend via een persbericht weten het bod van 2,40 euro te handenhaven.


Ook dreigt het Mexicaanse concern ermee dat zij het bod nog altijd kunnen intrekken als de beschermingsstichting blijft dwarsliggen.
 
Beleggers pessimistisch
In de ochtendhandel stijgt het aandeel - overigens nadat woensdag na een dag kwakkelen in het laatste halfuur van de handel toch nog een koersspurt van 2 procent plaatsvond -  ruim een procent verder tot 2,26 euro.
Dit is ongeveer 6 procent onder het bod van 2,40 euro wat aangeeft dat beleggers weinig fiducie hebben in de onderhandelingscapaciteiten van bestuurders en commissarissen.

Sinds de uitgesproken overnamewens van Carlos Slim was het stil op het hoofdkantoor van KPN in Den Haag. Waar de beschermingsstichting twee weken geleden inhoudelijk reageerde op het bod en het zelfs als “vijandig” bestempelde, hielden KPN president-commissaris Jos Streppel en topman Eelco Blok de kaken stijf op elkaar.

Dat maandag cfo Eric Hageman onverwacht vertrok hielp niet mee met het beeld dat KPN nauwelijks een rol leek te hebben in het overnameproces.

Streppel en Blok hebben nu de taak om de beleggers hun ongelijk te laten bewijzen en er een beter bod uit te slepen.




Gerelateerde artikelen