VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips topman Frans van Houten zwicht niet voor druk van de markt

Beleggers hadden er lang naar uitgekeken. De nieuwe financiële doelstellingen van Philips zijn echter minder ambitieus dan gehoopt. Het past in de werkwijze van de in april 2011 aangetreden topman Frans van Houten.

Philips zit momenteel middenin het grootscheepse vernieuwingsprogramma dat luistert naar de naam ‘Accelarate'.

Kostenbesparingen en investeren in innovatie en groei spelen hierin een belangrijke rol.

Behoedzaam en met een langetermijnvisie, voor het snelle succes gaat Van Houten niet.

Ondanks economische tegenwind staat er na tweeënhalfjaar leiderschap een meer gefocust, efficiënter en veel winstgevender Philips, dat meer vertrouwen van beleggers geniet.

Mondiale top
Aan ambities bij Van Houten echter geen gebrek. Met een veel sterkere productportfolio voor medische apparatuur, verlichting, consumer lifestyle (persoonlijke verzorging en huishoudelijke apparaten) wil hij Philips weer naar de mondiaal top brengen.

Daar zijn zeker de mogelijkheden voor. Na de verkoop van alle zwak presterende consumentenelektronica is de weg vrijgemaakt voor een duurzame hogere winstgroei.

Dat de nieuwe financiële doelstellingen de markt wat tegenvallen past bij de benadering van de Philips-topman. 2016 is geen eindpunt. "There is more to come", aldus Van Houten.

Nieuwe doelen
Voor de jaren 2014-2016 streeft Philips naar een winstmarge voor rente, belasting en amortisatie (ebita) van 11-12 procent. Dat ligt iets hoger dan de huidige doelstelling van 10-12 procent die dus ook nog geldt voor dit jaar.

De markt had hier op een nieuwe doelmarge van 11-13 procent gerekend en sommigen zelfs op 13-15%.

Kostenbesparingen maken wederom een belangrijk onderdeel uit bij het verhogen van de winstgevendheid. Het streven is 1,5 miljard euro aan besparingen in 2015, waar tot op heden een doelstelling gold van 1,1 miljard euro. De teller staat nu op 673 miljoen euro.

Daarnaast streeft Philips naar een autonome omzetgroei van jaarlijks 4-6 procent. Dit cijfer is wel conform verwachting. De doelstelling voor het rendement op geïnvesteerd vermogen is opgekrikt van 12-14 procent naar meer dan 14 procent.

Voorts kondigde Philips een nieuw aandeleninkoopprogramma aan van 1,5 miljard euro.

Aantoonbare verbeteringen
Beleggers kunnen nu misschien teleurgesteld zijn in de nieuwe doelstellingen van het elektronica-concern, onder leiding van Van Houten is tot op heden wel sprake van aantoonbare verbeteringen, de vaak zwakke marktomstandigheden ten spijt.

Zo is de groei van Consumer Lifestyle in het afgelopen kwartaal versneld naar liefst 13 procent, terwijl vooral de Europese consumentenmarkt toch bijzonder zwak is. Met name de sterke positie in persoonlijke verzorging draagt hieraan bij.

De divisie Healthcare heeft de weg naar groei nog niet duidelijk gevonden, maar lijkt klaar om te accelereren in opkomende markten, waar het kan profiteren van een toenemende vergrijzing.

Ook het onderdeel verlichting kan nog flink profiteren van energiebesparing in opkomende markten door over te gaan op LED-verlichting

Voor Philips als geheel geldt dat het momenteel circa 35 procent van de omzet uit groeiregio's betrekt. Dat kan percentage volgens Van Houten omhoog. Naast India en China kijkt hij kijkt vooral naar Latijns-Amerika, Oost-Europa met vooral Rusland alsmede Afrika.

Om van alle groeimogelijkheden te profiteren zal Van Houten kleine overnames niet schuwen. Balanstechnisch is daar alle ruimte voor.

Toch gaat hij vooral uit van eigen kracht. Hierbij hoort ook een interne cultuurverandering. Het moet allemaal nog veel ondernemender en dynamischer. De spirit van oprichter Anton Philips moet weer door de aderen van het personeel stromen.




Gerelateerde artikelen