VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Geen operationele plus voor Air France-KLM dit jaar

Zware marktomstandigheden en het veel te traag doorkomen van kostenbesparingen zorgen wederom voor rode cijfers bij Air France-KLM. Het mes gaat nog dieper in de organisatie.

Met het vorig jaar gelanceerde programma Transform 2015 poogt Air France-KLM de onderneming structureel winstgevend te krijgen, onafhankelijk van bewegingen in olieprijs en conjunctuur.

De kostenbasis zou met 2 miljard omlaag moeten en de omvangrijke nettoschuld moet met een zelfde bedrag naar beneden.

Om het doel te bereiken werden al 5.100 banen geschrapt. Bij de publicatie van de eerste kwartaalcijfers begin mei was al duidelijk dat dit niet toereikend was.Het concern spreekt nu over 2.800 extra banenverlies.

De pijn zit vooral bij het Franse deel, dat kampt met een zeer inefficiënte organisatie, sterke vakbonden, grote concurrentie op de thuismarkt en zwakte in Zuid-Europa.

KLM is winstgevend en ligt in tegenstelling tot de Fransen wel op schema met de kostenbesparingen. De nieuwe ontslagronde treft KLM dan ook niet, zo wordt gezegd.

Door alle tegenslagen zal er ook dit jaar een operationeel verlies uit de Frans-Nederlandse vliegvloot rollen.

Operationeel verlies
Air France-KLM heeft nooit een harde winstprognose voor dit jaar afgegeven. Wel gaf het bedrijf eind juli aan voor de tweede jaarhelft een zelfde progressie te voorzien als over de eerste zes maanden was gerealiseerd.

Daaruit kon worden opgemaakt dat het concern dit jaar afstevende op een operationele plus. Analisten rekenden gemiddeld op een 200 miljoen euro winst.

Nu meldt de financiële topman van Air France, Frédéric Gagey dat er dit jaar toch verlies geleden wordt.

Niet verrassend, maar wel zeer opvallend dat de eerste man van Air France-KLM Alexander de Juniac nog geen twee weken geleden liet weten dat de winstprognose overeind stond en Transform 2015 op schema ligt. Het tekent de wanhoop en onmacht bij het bestuur.

Maatregelen
Air France-KLM zoekt het vooral in personeelsreductie. Van gedwongen ontslagen is nog altijd geen sprake.
Door natuurlijke verloop en vrijwillig vertrek dient het personeelsbestand nu in totaal met 7.800 oftewel circa 5 procent omlaag te worden gebracht. Daarvoor moet het concern wel weer opnieuw met de vakbonden in onderhandeling.


Ook in het terugbrengen van de capaciteit zit een belangrijke besparingsfactor. De verliezen zitten vooral op de middellange vluchten. Op het Europese continent heeft Air France-KLM veel te stellen met de prijsvechters Ryanair en Easyjet.

Air France-KLM probeert ook in het discount segment een partijtje mee te vliegen met de merknaam Transavia en zoekt het verder in samenwerkingsverbanden, waaronder met de Duitse prijsvechter Air Berlin.

Beleggers houden hoop

Het feit dat Transform 2015 niet het gewenste succes oplevert heeft de koers van het aandeel Air France-KLM een behoorlijke tik gegeven.

Sinds de top van 8,95 euro op 25 januari 2013 is er een kwart vanaf. Daarvoor was het aandeel juist fors gestegen.

De koersval valt eigenlijk nog mee en de weken voor het winstalarm zat het aandeel zelfs nog behoorlijk in de lift.
Belegger spelen toch in op een verder herstel van de Europese economie en cyclische sectoren als de luchtvaart zal daar extra van kunnen profiteren.

Voorlopig komt dat nog niet echt uit terwijl de zwakke financiële positie van Air France-KLM zorgen blijft baren.

LEES MEER:

26 juli 2013

7 juni 2013


3 mei 2013

22 februari 2013

7 december 2012

7 september 2012

25 mei 2012

4 mei 2012

 26 januari 2012

13 januari 2012





Gerelateerde artikelen